Niek van der Velden komt niet in actie op de Olympische Spelen in Pyeongchang. De 17-jarige Nederlandse snowboarder kwam zaterdag tijdens een training voorafgaand aan het onderdeel slopestyle ten val en liep daarbij een zware breuk op in zijn rechterbovenarm.

Van der Velden kan daardoor op 21 februari ook niet meedoen op het onderdeel Big Air. De Brabander reist naar verwachting komende week terug naar Nederland, meldt sportkoepel NOC*NSF.

Van der Velden wordt zaterdagmiddag geopereerd aan zijn rechterbovenarm. "Niek moet zeker nog een nacht in het ziekenhuis blijven", aldus chef arts Cees Rein van den Hoogenband van het Nederlandse team in Pyeongchang. "Het is nu, binnen twaalf uur na zijn val, te vroeg om iets te zeggen over de genezing."

In eerste instantie leek de schouder van Van der Velden alleen uit de kom door zijn val op het Phoenix Snow Park. Bij nader onderzoek in het ziekenhuis bleek het toch om een breuk te gaan.

Van der Velden plaatste zich vorige maand voor de Spelen door als 38e te eindigen in het gecombineerde Big Air- en slopestyleklassement, waar een plaats bij de eerste veertig vereist was.

Jongste deelnemer

Van der Velden is van de 33 Nederlandse atleten die zich plaatsten voor de Winterspelen in Pyeongchang de jongste deelnemer. De middelbare scholier zou zaterdag aan twee runs op de slopestyle meedoen.

Hij was geen medaillekandidaat op de Spelen. Het zou zelfs een verrassing zijn geweest als Van der Velden zich via de kwalificaties geplaatst zou hebben voor de finale van de slopestyle.

Van der Velden zou de eerste Nederlander zijn geweest die in actie was gekomen bij de Winterspelen, die vrijdag officieel geopend werden.

Later op zaterdag zijn er nog negen of tien leden van TeamNL die bij het shorttrack en het langebaanschaatsen (3 kilometer vrouwen) aan hun Spelen beginnen.

Zondag start Cheryl Maas namens Nederland bij de kwalificatie slopestyle voor vrouwen.

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN.