De 23e editie van de Olympische Winterspelen is vrijdag officieel geopend met een ceremonie in het olympisch stadion van Pyeongchang.

Bij de ongeveer tweëenhalf uur durende ceremonie waren zo'n 35.000 mensen aanwezig. Tijdens de show, waarbij door voormalig kunstrijdster Kim Yu-na de olympische vlam werd ontstoken, werd de cultuur van gastland Zuid-Korea uitgebeeld.

Tijdens het spektakel, met onder meer zang en dans, betraden de deelnemende landen één voor één het stadion. Nederland was als vijfde aan de beurt. In totaal kwamen alle 91 deelnemende landen aan bod.

Namens TeamNL waren slechts elf van de 33 atleten aanwezig, omdat veel sporters in de komende dagen al in actie komen op de Spelen. Schaatser Jan Smeekens droeg de Nederlandse vlag.

Naast Smeekens verschenen schaatsers Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten, skeletonster Kimberley Bos, snowboardster Cheryl Maas en een aantal coaches op het middenterrein.

De 168 Russen, die vanwege alle dopingperikelen zoals aangekondigd onder neutrale vlag verschenen, werden met gemengde reacties ontvangen. Er klonk voorzichtig gejuich, maar er was ook boegeroep te horen in Pyeongchang.

Kou

De sporters van Noord- en Zuid-Korea doen onder gezamenlijke vlag mee en Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, was in het stadion aanwezig. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Mark Rutte zaten eveneens op de tribune.

Normaal gesproken nemen alle deelnemende sporters na de vlaggenparade plaats op de tribune om te kijken naar het vervolg van de ceremonie. Veel Nederlandse sporters gingen net als veel andere landen direct na de parade terug naar het olympisch dorp. Chef de mission Jeroen Bijl vindt het niet verantwoord dat de sporters lang in de kou zitten.

IOC-voorzitter Thomas Bach sprak onder meer de organisatie toe. "Jullie kunnen allemaal erg trots zijn. Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Het is tijd voor Pyeongchang", zei de Duitser.

De Winterspelen in Zuid-Korea duren tot en met zondag 25 februari.

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN. De updates beginnen vanaf ongeveer 9 februari.