Het Kremlin heeft vrijdag ingetogen gereageerd op de beslissing van sporttribunaal CAS het beroep van Russische sporters tegen hun uitsluiting van de Winterspelen af te wijzen.

"Aan de ene kant begrijpelijk, zo kort voor de start van het evenement, aan de andere kant teleurstellend", zei vicepremier Vitaly Mutko.

Het ging om 45 sporters en twee coaches. Ze waren eerder door het Internationaal Olympisch Comité uitgesloten van deelname vanwege het dopingschandaal van vier jaar terug in Sochi.

De sporters wilden alsnog deel uitmaken van het team van Russische sporters dat onder neutrale vlag meedoet in Pyeongchang. Mutko vindt echter dat nu iedereen zich moet richten op de sport.

"Ook bij ons heerst de olympische koorts. We zullen daarom in alle rust onze volgende stappen overwegen. Als deze atleten alsnog waren toegelaten had dat voor veel commotie gezorgd. De rechters stonden onder grote druk om hun verzoek af te wijzen."

Fatkulina

Door de uitspraak van het CAS mogen onder anderen schaatsster Olga Fatkulina, die in 2014 olympisch zilver pakte op de 500 meter, olympisch kampioen skeleton Aleksander Tretyakov en gouden medaillewinnaar langlaufen Aleksander Legkov niet meedoen in Zuid-Korea.

Rusland doet nu met 168 sporters mee in Pyeongchang. Zij betreden vrijdag tijdens de openingsceremonie het stadion onder neutrale vlag. De deelnemende Russische sporters moeten aan strenge voorwaarden voldoen.

De openingsceremonie van de Spelen begint vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd. Het evenement duurt tot en met 25 februari.

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN. De updates beginnen vanaf ongeveer 9 februari.