Het CAS heeft het beroep van de Russische sporters die alsnog deelname aan de Olympische Spelen wilden afdwingen vrijdag afgewezen.

Het gaat om 45 sporters en twee coaches. Ze waren eerder door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uitgesloten van deelname aan de Spelen vanwege het dopingschandaal van vier jaar geleden in Sochi.

De sporters hoopten deel uit te maken van het team van Russische sporters dat onder neutrale vlag meedoet in Pyeongchang. Dit team bestaat uit 'schone' atleten uit Rusland die konden aantonen dat ze nooit met doping in aanraking zijn geweest.

Onder anderen schaatsster Olga Fatkulina, die in 2014 olympisch zilver pakte op de 500 meter, olympisch kampioen skeleton Aleksander Tretyakov en goudenmedaillewinnaar bij het langlaufen Aleksander Legkov mogen niet meedoen.

Het CAS stelde de sporters en trainers vrijdag, ruim acht uur voor de openingsceremonie, in het ongelijk. Hun deelname is daarmee definitief uitgesloten.

Strenge voorwaarden

Rusland doet nu met 168 sporters mee in Pyeongchang. Zij betreden vrijdag tijdens de openingsceremonie het stadion onder neutrale vlag. De deelnemende Russische sporters moeten aan strenge voorwaarden voldoen.

Zo is het verboden om na een wedstrijd uit het publiek een Russische vlag aan te nemen en die aan de toeschouwers te laten zien. Dat mag ook niet bij medailleceremonies of bij andere feestelijkheden.

Het tonen van Russische emblemen is eveneens niet toegestaan. Als de Russische atleten zich aan de afspraak houden, staat het IOC mogelijk toe dat de sporters zich bij de sluitingsceremonie wel als Russische deelnemers mogen presenteren.

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN. De updates beginnen vanaf ongeveer 9 februari.