Shani Davis voelt zich door het Amerikaanse olympisch comité (USOC) gepasseerd bij de aanwijzing van de vlaggendrager voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen.

De 35-jarige Davis heeft geen goed woord over voor de beslissing van het USOC om de equipe vrijdagmiddag in Pyeongchang voor te laten gaan door rodelaarster Erin Hamlin.

"Ik ben een Amerikaan en in 2010 werd ik met mijn gouden medaille op de 1000 meter de eerste Amerikaan die zijn olympische titel verdedigde op dat onderdeel", schrijft de schaatser donderdag op Twitter.

Volgens Davis is aan de keuze voor Hamlin bovendien een bijzonder ongebruikelijke en oneerlijke procedure voorafgegaan. "Team USA heeft op een oneervolle manier gewoon een muntje in de lucht gegooid om de vlaggendrager te bepalen."

"Geen probleem, ik kan nog wel wachten tot 2022", aldus de veteraan met een cynische ondertoon, om met de hashtag #BlackHistoryMonth2018 nog eens te benadrukken dat hij als donkere wintersporter op meer erkenning had gerekend.

Medailles

Davis legde bij zijn olympische debuut in 2006 direct beslag op twee medailles. Hij won in Turijn de 1000 meter en werd tweede op de 1500 meter, om dat vier jaar later nog eens te presteren in Vancouver. Bij de vorige Spelen in Sochi speelde hij geen rol van betekenis.

Hamlin deed ook al drie keer eerder mee aan de Winterspelen, maar was slechts één keer goed voor eremetaal. In 2014 veroverde ze brons bij het rodelen.

Bij de openingsceremonie, die vrijdag om 12.00 uur (Nederlandse tijd) begint, mag Jan Smeekens de Nederlandse vlag dragen.

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN. De updates beginnen vanaf ongeveer 9 februari.