De Winterspelen van 2018 in Pyeongchang zijn donderdag officieus van start gegaan. Er werden vier partijen afgewerkt in het gemengde curling, een onderdeel dat debuteert op de Olympische Spelen.

De openingsceremonie van de Spelen is vrijdag pas, maar de eerste wedstrijden staan donderdag al op het programma in Zuid-Korea.

Donderdagochtend om 9.05 uur (1.05 uur Nederlandse tijd) mocht het Russische echtpaar Alexander Krushelnitskiy en Anastasia Bryzgalova, dat deelneemt onder neutrale vlag, meteen het ijs op in Gangneung.

Krushelnitskiy en Bryzgalova, die behoren tot de selectie groep Russen die wel welkom zijn bij de Spelen maar hun land niet mogen vertegenwoordigen, verloren met 9-3 van de Amerikaanse broer en zus Matt en Bianca Hamilton.

Bij het gemengde curling werden nog drie andere partijen gespeeld. Gastland Zuid-Korea versloeg Finland met 9-4, Noorwegen won met 9-6 van Canada en China ging met 7-5 onderuit tegen Zwitserland.

Later op donderdag gaat het programma verder met nog eens vier wedstrijden in het gemengde curling en de kwalificatie bij het schansspringen. De officiële openingsceremonie is vrijdag om 12.00 uur.

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN. De updates beginnen vanaf ongeveer 9 februari.