Bij zeker 128 personen in Pyeongchang is vastgesteld dat zij besmet zijn met het norovirus, een stijging van 42 ten opzichte van een dag eerder. Zij worden hiervoor behandeld en zitten in quarantaine, meldt het organisatiecomité van de Olympische Winterspelen (POCOG) donderdag.

Het virus heeft voornamelijk medewerkers, onder wie beveiligers en politieagenten getroffen. Zo'n negenhonderd militairen zijn ingezet om hen te vervangen. Voor zover bekend zijn er nog geen olympische sporters besmet door het virus dat buikgriep veroorzaakt.

Het overgrote deel van de besmettingen (97) is vastgesteld in het Horeb Youth Centre. In dat complex in Odaesan vlak buiten Pyeongchang verblijven veel medewerkers tijdens de Spelen. In Pyeongchang zelf zijn elf gevallen bekend en in Gangneung, waar het schaatsen en shorttrack plaatsvindt, staat de teller op twintig.

De organisatie heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo wordt door het ministerie van Voedselveiligheid het eten en drinken in alle restaurants strenger gecontroleerd. Ook wordt onderzoek verricht om de bron van de besmetting te achterhalen.

Om verdere besmetting in de olympische dorpen te voorkomen, moet iedereen zich aan zes huisregels houden. Zo is het verplicht om de handen minstens dertig seconden met water en zeep te wassen en moet water eerst gekookt worden voordat het gedronken mag worden.

Verder zijn mensen die last hebben van diarree niet welkom in de keuken en mogen verschillende etenswaren onder geen beding met elkaar in aanraking komen.

Waarschuwing in mediacentrum Pyeongchang

Waarschuwing in mediacentrum Pyeongchang

Geen paniek

Dinsdag werden al 1200 particuliere beveiligers in quarantaine geplaatst in de Zuid-Koreaanse stad. Bij 41 van hen was op dat moment het norovirus vastgesteld. Personen die gezond bleken te zijn, mochten hun werk donderdag weer hervatten.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF besloot nog geen extra maatregelen te nemen nadat het nieuws naar buiten kwam in Pyeongchang. "Volgens de instanties is aanpassing niet nodig. Iedereen is wel wat alerter, maar er is geen paniek", zei een woordvoerder dinsdag.

Bij de WK atletiek van afgelopen zomer in Londen konden enkele atleten niet deelnemen nadat het norovirus uitbrak in hun hotel.

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN. De updates beginnen vanaf ongeveer 9 februari.