Deelname aan de Olympische Spelen is voor Kai Verbij niet in gevaar. De 23-jarige schaatser van Team Plantina is nagenoeg hersteld van een spierblessure aan zijn lies, eind december opgelopen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf.

"Ik sta er goed voor", zegt Verbij dinsdag. "Inmiddels heb ik alweer wat starts geoefend en ik heb geen reactie gehad. Ik ben er klaar voor."

Medio januari bleek Verbij op een trainingskamp in Collalbo al in staat om hard te rijden, maar bij het starten zorgde zijn liesblessure nog voor problemen. "Hij kan al heel wat dingen en rijdt goed mee met de andere jongens", zei coach Gerard van Velde destijds.

"In Collalbo reed hij de snelste tijd over 200 meter van het team. Snelle rondjes rijden gaat dus al aardig, maar starten is nog wel wat anders."

Laatste week

Verbij doet in Gangneung mee aan de 500 en de 1000 meter. Beide afstanden staan in de laatste week van de Olympische Spelen op het programma.

De 500 meter is maandag 19 februari en de dubbele afstand volgt vier dagen later. "Het is voor mij een luxe dat ik nog even de tijd heb", aldus de sprinter, die zich op de 500 meter op eigen kracht kwalificeerde en op de 1000 meter werd aangewezen door de KNSB.

Hein Otterspeer was door de schaatsbond als reserve aangewezen voor het geval Verbij niet kon starten.

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN. De updates beginnen vanaf ongeveer 9 februari.