Het internationaal sporttribunaal CAS doet donderdag uitspraak in de 39 beroepszaken die Russische atleten hebben aangespannen na hun levenslange schorsing wegens dopingovertredingen tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sochi.

Het CAS meldt dat secretaris-generaal Matthieu Reeb om 9.00 uur (Nederlandse tijd) in Pyeongchang een verklaring afgeeft. Het tribunaal heeft in de Zuid-Koreaanse stad een tijdelijk kantoor geopend voor de Winterspelen.

De geschorste Russen zijn uit de uitslagen van Sochi geschrapt. Ze moesten hun gewonnen medailles inleveren en zijn door het IOC voor het leven uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen.

Vier jaar geleden, bij de Spelen in eigen land, maakten de 39 geschorste Russen gebruik van een staatsgestuurd en omvangrijk dopingnetwerk.

Bij het internationale sporttribunaal hopen ze hun straf ongedaan te krijgen en af te dwingen dat ze alsnog kunnen deelnemen aan de Winterspelen van Pyeongchang, waar nu alleen 169 dopingvrije Russen onder een neutrale vlag welkom zijn.

De openingsceremonie van de Spelen is volgende week vrijdag. Het evenement duurt tot en met 25 februari.