Marcel Hirscher en Mikaela Shiffrin hebben hun verontwaardiging uitgesproken over de Oostenrijkse skifans die dinsdag sneeuwballen gooiden naar de Noor Henrik Kristoffersen.

Kristoffersen troefde afgelopen zondag de Oostenrijkse publieksfavoriet Hirscher nog af op de wereldbekerslalom in Kitzbühel en kreeg het daarom dinsdag voor de kiezen in Schladming.

De 23-jarige Noor werd tijdens zijn runs door een handvol toeschouwers bekogeld met sneeuwballen. "Beschamend", verzucht Hirscher, die in Schladming wel revanche nam op zijn rivaal Kristoffersen.

Ook de Amerikaanse skiester Shiffrin heeft geen goed woord over voor de manier waarop de Noor onthaald werd. "Het kan me niet schelen wie je bent, voor wie je juicht en uit welk land je komt. Sneeuwballen gooien of iemand op een andere manier belemmeren tijdens het skiën is niet alleen walgelijk, maar ook gevaarlijk."

"Get a life", richt de 22-jarige Amerikaanse zich op Twitter tot de daders. "Marcel is een grote jongen die zich wel redt zonder dat iemand sneeuwballen naar zijn concurrenten gooit. Complimenten voor Kristoffersen, die zich niet liet afleiden."

Revanche

Hirscher, de zoon van een Nederlandse moeder, nam voor eigen publiek wel revanche op zijn rivaal Kristoffersen. Hij ging twee keer als snelste naar beneden en finishte in een totaaltijd van 1.43,56. De Noor gaf als nummer twee 0,39 seconden toe onder het kunstlicht op de Oostenrijkse piste.

Met zijn zesde seizoenszege staat Hirscher nu op 54 wereldbekerzeges, evenveel als het Oostenrijkse record dat op naam staat van Hermann Maier. Het wereldrecord is nog altijd in handen van de Zweed Ingemar Stenmark (86).

"Mijn droom is uitgekomen", jubelt Hirscher. "Dat ik het hier mag doen, voor al die toeschouwers in Schladming. Ik ben nog nooit zó emotioneel geweest."