Kimberley Bos mag volgende maand meedoen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Ze is de eerste Nederlandse ooit die zich als skeletonner geplaatst heeft voor de Spelen.

"Waanzinnig", zegt de 24-jarige Bos in een eerste reactie. "Dit is echt te gek en een hele eer om straks Nederland te mogen vertegenwoordigen op het onderdeel skeleton."

Bos was een 'bespreekgeval' voor NOC*NSF, omdat ze officieel zeven punten tekortkwam om te voldoen aan de kwalificatie-eis van de Nederlandse sportkoepel.

Door een teleurstellende twintigste plaats bij de wereldbekerwedstrijd van afgelopen vrijdag in het Zwitserse St. Moritz zakte ze naar de dertiende plaats in het World Cup-klassement, terwijl de eis een plek bij de eerste twaalf is.

NOC*NSF besloot dinsdag de Edese toch af te vaardigen naar Pyeongchang. Op de opgeschoonde wereldranglijst staat ze namelijk op de twaalfde plek door de schorsing van Elena Nikitina. De Russische mag vanwege het gebruik van doping bij de vorige Winterspelen in Sochi niet meedoen in Pyeongchang.

Terecht

Wim Noorman, de voorzitter van de Bob- en Slee Bond Nederland, noemt het "terecht" dat Bos wordt afgevaardigd naar de Spelen.

"Kimberley heeft bewezen dat zij mee kan draaien in de wereldtop en heeft zich dit seizoen al drie keer in de top tien van de World Cup genesteld."

In maart 2017 werd Bos de eerste Nederlandse skeletonner ooit met een podiumplaats in de wereldbeker door haar derde plaats op de olympische baan van Pyeongchang.

De Gelderse maakte vier jaar geleden de overstap van het bobsleeën naar het skeleton. In 2016 pakte ze zilver op het jeugd-WK. Vorig jaar februari legde ze op het WK voor senioren beslag op de veertiende plek.

Le Conté

Joska Le Conté (30), die op de opgeschoonde wereldranglijst op de zeventiende plek staat en daarmee net als Bos aan de internationale kwalificatie-eis heeft voldaan, krijgt geen olympisch ticket door de strengere eisen van NOC*NSF.

De Winterspelen van Pyeongchang beginnen op 9 februari en duren tot met 25 februari. Het skeleton voor vrouwen is op 16 en 17 februari.