Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister Bruno Bruins van Sport gaan volgende maand naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Willem-Alexander, Máxima en Rutte reizen al voor het eerste weekend van de Spelen naar Pyeongchang af. Ze wonen op vrijdag 9 februari de opening van het sportevenement bij. De koning blijft vijf dagen, de koningin drie dagen en de minister-president twee dagen. Minister Bruins arriveert halverwege de tweede week en blijft dan vier dagen.

De koning is uitgenodigd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), waarvan hij erelid is. Hij schuift op donderdag 8 februari aan bij het presidentsdiner van het IOC.

Voordat Rutte naar de Spelen gaat, bezoekt hij het herdenkingspark in Hoengseong. Daar houdt hij een toespraak en legt hij een krans om de Nederlandse militairen te gedenken die in de jaren vijftig tijdens de Koreaanse oorlog in dat dorp zijn gesneuveld.

Willem-Alexander was tussen 1998 en 2013 IOC-lid. Ook als koning was hij tot nu toe altijd aanwezig bij Olympische Spelen.

China

Het koninklijk paar doet onderweg naar de Olympische Spelen ook China aan. Willem-Alexander en Máxima brengen op woensdag 7 februari een werkbezoek aan Beijing en omgeving. Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra vergezelt hen. Máxima blijft ook donderdag nog in Beijing. Ze neemt daar deel aan een economisch programma.

De Chinese president Xi Jinping had de koning en koningin uitgenodigd. Hij ontving het paar ruim twee jaar geleden al voor een staatsbezoek. Máxima moest dat bezoek, dat Nederland onder andere twee reuzenpanda's opleverde, voortijdig afbreken omdat ze een nierbekkenontsteking had opgelopen.

De Winterspelen van Pyeongchang duren van 9 tot en met 25 februari.