Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is blij dat Noord-Korea meedoet aan de Winterpelen van volgende maand in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

De buurlanden, die al jarenlang op gespannen voet met elkaar leven, spraken dinsdag af dat de Noord-Koreanen een delegatie met sporters, hoogwaardigheidsbekleders en supporters zullen sturen.

"Deze voorstellen zijn een grote stap voorwaarts in de olympische gedachte", zei IOC-voorzitter Thomas Bach.

Het IOC wacht nu op de officiële voorstellen van beide landen. Dan zal worden bekeken hoeveel Noord-Koreaanse atleten kunnen meedoen en op welke manier dat zal gebeuren. Er moet dan onder meer worden besloten onder welke vlag en met welk volkslied de Noord-Koreanen hun opwachting maken.

We zullen deze gesprekken op een positieve en constructieve manier gaan voeren en dan beslissingen nemen", aldus het IOC. Vooralsnog heeft alleen het kunstrijpaar Ryom Tae-Ok/Kim Ju-Sik zich gekwalificeerd.

Zuid-Korea heeft al voorgesteld dat beide landen tijdens de openingsceremonie samen onder één vlag het stadion binnen zullen gaan. Dat gebeurde voor het laatst bij de Spelen van 2006 in Turijn.