Chef de mission Jeroen Bijl van TeamNL wilde zich dinsdag bij de presentatie van de Nederlandse ploeg op Papendal niet aan een concrete doelstelling voor de Winterspelen in februari in Pyeongchang wagen.

"Als je het hebt over het aantal medailles, is dat altijd lastig na onze successen bij Sochi 2014", doelt hij op de recordoogst in Rusland, met 24 keer eremetaal voor Oranje.

Bijl verwacht wel dat de Nederlandse afvaardiging volop mee gaat doen om de medailles in Zuid-Korea. "Waar ik in elk geval naar uitkijk, is het totale verhaal van de sport die we gaan meemaken. Daar bedoel ik ook mee: de strijd die mooie verhalen met zich meebrengt."

"Natuurlijk moet dat ook worden vertaald in medailles. Maar ik verwacht dat we heel mooie sport gaan zien. Dat kan ook een vierde plek zijn. Ik reken erop dat wij als TeamNL volop gaan bijdragen aan de geweldige verhalen die bij de Olympische Spelen ontstaan."

Nederlandse deelnemers Olympische Winterspelen officieel gepresenteerd
93
Nederlandse deelnemers Olympische Winterspelen officieel gepresenteerd

Tevreden

Bijl, die nog wel zijn ondergrens herhaalde van twaalf medailles, kreeg bijval van Arie Koops, de technisch directeur van schaatsbond KNSB. "Als we allemaal heel terugkomen en iedereen heeft zijn eigen optimale prestatie geleverd, dan zijn wij tevreden. En hoeveel medailles we dan hebben behaald, zien we achteraf wel."

Jeroen Otter, bondscoach van de shorttrackers, hield zich ook op de vlakte. "Iedereen uit onze ploeg moet gewoon het beste uit zichzelf halen. Ze willen allemaal met een medaille naar huis. En wie op verscheidene onderdelen uitkomt, wil met meerdere olympische plakken naar huis. Zo simpel is het."

De Olympische Winterspelen beginnen op 9 februari en duren tot 25 februari. Vooralsnog zijn 29 Nederlanders zeker van een ticket naar Zuid-Korea.