Maar liefst 22 Russische wintersporters stappen naar het internationaal sporttribunaal CAS om hun uitsluiting voor de Winterspelen in Pyeongchang aan te vechten. Dat heeft het instituut woensdag laten weten.

Van de bewuste sporters is bekend dat ze op de vorige Winterspelen in Sochi ongeoorloofde middelen hebben gebruikt.

Ze zijn inmiddels gediskwalificeerd en het International Olympisch Comité (IOC) bevestigde dinsdag dat ze ook niet welkom zijn in Pyeongchang.

Rusland werd geschorst voor deelname aan de komende Winterspelen. Alleen Russische atleten die nooit op dopinggebruik zijn betrapt en de afgelopen jaren buiten Rusland op doping zijn getest, mogen onder neutrale vlag meedoen.

Een speciale commissie gaat nu bepalen welke Russen wel naar Pyeongchang mogen. Mochten zij een gouden medaille winnen, dan wordt de olympische vlag gehesen en zal de olympische hymne in plaats van het Russische volkslied klinken.

De maatregelen zijn het gevolg van een staatsgestuurd dopingnetwerk in Rusland. Tijdens de vorige Winterspelen in Sochi werd er op grote schaal gemanipuleerd met dopingtesten van Russische deelnemers.

ROC

Het IOC besloot dinsdag om het Russisch Olympisch Comité (ROC) met onmiddellijke ingang te schorsen. Die organisatie kondigde toen direct al aan om naar het CAS te stappen.

De beslissing van het IOC leidde in Rusland tot verbijstering bij sporters, sportbonden en in de nationale media. President Vladimir Poetin heeft nog niet gereageerd, maar de verwachting is dat hij zich woensdag laat horen. Het Kremlin stelde in een verklaring pas met een reactie te komen na een analyse.

Op de Spelen van 2014 in Sochi voerde Rusland met 33 plakken het medailleklassement aan. Uit hertesten van urinestalen zijn inmiddels 25 atleten alsnog op doping betrapt. Rusland heeft elf medailles moeten inleveren.

De Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang beginnen op 9 februari en duren tot en met 25 februari.