Het aantal Russische deelnemers aan de Winterspelen van Sochi dat achteraf schuldig is bevonden aan dopinggebruik, is opgelopen tot 25. Vrijdag werden Yulia Chekaleva, Anastasia Dotsenko en Olga Zaitseva geschorst.

Het IOC laat alle dopingmonsters van de Winterspelen van 2014 hertesten. Tijdens dat toernooi was er sprake van een staatsgestuurd dopingnetwerk is Rusland.

Chekaleva en Dotsenko namen in Sochi deel aan het langlaufen, Zaitseva was actief bij het biatlon. Hun resultaten uit Sochi worden geschrapt en ze zijn de rest van hun leven niet meer welkom op de Olympische Spelen.

Zaitseva (33) maakte deel uit van de Russische vrouwenploeg die zilver won in Sochi. Bij de gemengde relay eindigden de Russen op de vierde plek. Op de individuele nummers haalde ze met 11e, 15e, 23e en 28e plaatsen geen hoge klasseringen.

De twee langlaufsters konden in Sochi geen potten breken. Chekaleva (33) eindigde op de elfde, vijftiende en 31e plaats. De 31-jarige Dotsenko werd 22e in Sochi.

Pyeongchang

Het IOC zette eerder onder anderen de schaatsers Olga Fatkulina en Aleksander Rumyantsev en de bobsleeërs Alexander Zubkov en Olga Stulneva buitenspel. Zubkov won in 2014 twee keer olympisch goud voor eigen publiek, Fatkulina veroverde zilver op de 500 meter.

Door het geschrapte resultaat van Fatkulina gaat de zilveren medaille waarschijnlijk naar Margot Boer, maar de Nederlandse liet vorige week al weten daar niet echt van te kunnen genieten. "Het is gewoon ontzettend zonde voor de hele sport en voor heel Sochi", zei ze.

Rusland won in Sochi het landenklassement met dertien keer goud, elf keer zilver en negen keer brons. Het IOC neemt dinsdag een besluit over deelname van Rusland aan de Winterspelen in februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.