Welkom in het liveblog van de Olympische Winterspelen! Op de voorlaatste dag vier Nederlanders in actie, waarvan Irene Schouten goud won op de massastart. We houden je hier op de hoogte van alles wat er gebeurt op dag 15 van de Spelen in Peking.

zaterdag 19 februari om 13:09
Nederland vierde op de medaillespiegel
Door de gouden medaille van Irene Schouten op de massastart klimt Nederland weer een plaats op de medaillespiegel. 'We' staan nu vierde, ex aequo met Zweden. Noorwegen is met vijftien gouden plakken de grote winnaar van deze Winterspelen.

1. Noorwegen (15 goud, 35 totaal)
2. Duitsland (10 goud, 22 totaal)
3. Verenigde Staten (8 goud, 23 totaal)
4. Nederland (8 goud, 17 totaal)
4. Zweden (8 goud, 17 totaal)
6. China (8 goud, 14 totaal)
zaterdag 19 februari om 12:33
Verheijen trots en tevreden: 'Doen het gewoon hartstikke goed'
Chef de mission Carl Verheijen toont zich tijdens een persmoment blij met deze Winterspelen: "We worden waarschijnlijk vijfde of zesde op de medaillespiegel, daarmee doen we het gewoon hartstikke goed. Ik ben trots en tevreden."
zaterdag 19 februari om 12:21
En voor de tweede keer vandaag klinkt het Wilhelmus op Medal Plaza. Irene Schouten won eerder vandaag de massastart en neemt nu haar gouden medaille in ontvangst.
zaterdag 19 februari om 11:46
Het complete podium van de 1.000 meter. Irene Schouten meldt zich overigens over ongeveer een uur ook om haar medaille op te halen op Medal Plaza.
zaterdag 19 februari om 11:38
Ha, wie hebben we daar! Thomas Krol won gisteren de 1.000 meter en heeft nu zijn gouden medaille binnen. De Nederlander stond op Medal Plaza naast Laurent Dubreuil en Havard Lorentzen.
zaterdag 19 februari om 11:18
Chef de mission Carl Verheijen ging ook nog in op Sven Kramer als mogelijke vlaggendrager tijdens de eindceremonie van de Olympische Winterspelen. "We hebben het nog overwogen en we hebben ook met Sven gesproken. Het gaat ook om de uitslagen hier in Peking. Weet dat Sven en Ireen prachtig afscheid gaan krijgen in Heerenveen bij de Wereldbekerfinale." Dat afscheid is op 12 maart in Thialf.
zaterdag 19 februari om 11:09
Schouten draagt vlag op sluitingsceremonie
Chef de mission Carl Verheijen sprak op een persconferentie over 'twee koninginnen' op deze Winterspelen, in de vorm van Irene Schouten en Suzanne Schulting, en prees ook Ireen Wüst. "Heel moeilijk om te bepalen wie de vlag draagt. Ireen Wüst is gisteren naar huis gegaan, dat maakt het wat makkelijker. We hebben besloten om te wachten op het laatste resultaat van Schouten. Zonder laatste goud weet ik niet wie ik gekozen had, het ging tussen haar en Schulting, maar deze uitslag op de massastart maakte het wel heel duidelijk," aldus de chef de mission.
zaterdag 19 februari om 10:49
Schouten: 'Hele eer als je mij koningin van de Spelen noemt'
112
Schouten: 'Hele eer als je mij koningin van de Spelen noemt'
zaterdag 19 februari om 10:37
Zweden pakt voor het eerst goud curling
De Zweedse curlingmannen hebben goud veroverd in het curlingtoernooi. In de finale waren ze na elf ends met 5-4 te sterk voor Groot-Brittannië. Het brons was een dag eerder al naar Canada gegaan, dat titelverdediger Verenigde Staten had verslagen.
zaterdag 19 februari om 10:26
Bekijk de gouden sprint van Schouten op de massastart
32
Bekijk de gouden sprint van Schouten op de massastart
zaterdag 19 februari om 10:26
Swings bezorgt België na 74 jaar weer goud op Winterspelen
Daar waar Sven Kramer (laatste) en Jorrit Bergsma (negende) niet konden pieken op de massastart, pakte de 31-jarige Belg Bart Swings het goud. Zijn titel is bijzonder: hij bezorgde België het eerste olympische goud ooit bij het langebaanschaatsen en pas het tweede goud ooit op de Winterspelen, na dat van kunstrijders Micheline Lannoy en Pierre Baugniet in 1948. Swings: "In die laatste bocht dacht ik alleen maar: blijven staan, blijven staan. Daarna voelde ik dat ik meer snelheid had. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik de sprint heb gewonnen."
zaterdag 19 februari om 10:08
Kramer na zijn allerlaatste race: 'Ben blij dat het erop zit'
81
Kramer na zijn allerlaatste race: 'Ben blij dat het erop zit'
zaterdag 19 februari om 10:04
Schouten verbaast zichzelf: 'Enorm dankbaar' 
Irene Schouten verbaast zichzelf met haar zeer succesvolle Winterspelen in Peking. De 29-jarige Nederlandse pakte zaterdag op de massastart haar derde gouden medaille in China. "Dit had ik van tevoren echt niet durven dromen. Ik weet dat ik nu zo veel geluk heb dat het hier allemaal samenvalt en daar ben ik enorm dankbaar voor", zei Schouten voor de camera van de NOS.
zaterdag 19 februari om 10:02
Nederland haalt voor derde keer op rij acht gouden medailles op de Spelen
Nederland wint net als in Pyeongchang (2018) en Sotsji (2014) acht gouden medailles. Wel sluit TeamNL deze Olympische Winterspelen af met drie medailles minder dan bij de vorige Spelen. In Zuid-Korea werden meer zilveren (toen zes, nu vijf) en bronzen medailles (toen zes, nu vier) behaald, wat het totaal op twintig bracht. Het totaal staat nu in Peking op 17. In 2014 behaalde Oranje liefst 24 plakken, dit is dus nog altijd het record.
zaterdag 19 februari om 09:48
Bergsma emotioneel en realistisch
Jorrit Bergsma was emotioneel bij het zien van de race van Irene Schouten. "Wat Irene hier laat zien is gewoon fantastisch. Die laatste bocht van haar... Echt mooi om te zien,” aldus Bergsma, die een traantje moest wegpinken. De 36-jarige schaatser blikte ook terug op zijn eigen Spelen: "Ik reed een goed seizoen en won drie Nederlandse titels. Dan wil je dat bekronen op de Spelen. Jammer dat het er niet is uitgekomen, daar ben ik wel even flink ziek van geweest. Maar nu (na het zien van de winst van Schouten, red.) ben ik weer een gelukkig man,” aldus Bergsma.
zaterdag 19 februari om 09:41
Opvallende statistiek: als Suzanne Schulting en Irene Schouten samen mee zouden doen als land zouden ze met vijf gouden plakken 11e staan op de medaillespiegel. Boven landen als Canada, Japan en Zuid-Korea. Zeer indrukwekkend!
zaterdag 19 februari om 09:35
In beeld: de ontlading bij Irene Schouten en coach Jillert Anema na afloop van de massastart.
zaterdag 19 februari om 09:22
Irene Schouten is nu de succesvolste Nederlandse sporter op één Olympische Winterspelen ooit. Zij passeert Yvonne van Gennip (1988, drie keer goud) en Ard Schenk (1972, drie keer goud).
zaterdag 19 februari om 09:16
Drie keer goud en één keer brons op de Spelen - dan mag je best even juichen!
zaterdag 19 februari om 09:11
Marijke Groenewoud finisht zeer ongelukkig als vijftiende. Het podium:

  1. Irene Schouten (NED)
  2. Ivanie Blondin (CAN)
  3. Francesca Lollabrigada (ITA)
zaterdag 19 februari om 09:10
Wat een finale! Schouten lijkt het simpelweg af te leggen tegen de Canadese Blondin, maar in de allerlaatste meters komt zij langszij en wint. Drie keer goud voor Schouten in Peking!
zaterdag 19 februari om 09:08
Finish! Schouten wint goud! In de sprint is de sterker dan Blondin. Wat een race van Schouten!
zaterdag 19 februari om 09:08
Nog 1 ronde - De bel klinkt; Schouten op kop! Ze moet het zelf doen zonder Groenewoud.
zaterdag 19 februari om 09:08
Nog 2 rondes - Weer een val; geen Nederlandse betrokken.
zaterdag 19 februari om 09:08
Nog 2 rondes - Het duwen en trekken is begonnen. Achter het peloton probeert Groenewoud terug te komen.
zaterdag 19 februari om 09:07
Nog 3 rondes - Schouten zit nu helemaal alleen. Wel schaatst zij in de kopgroep van het peloton.
zaterdag 19 februari om 09:06
Nog 4 rondes - Oh oh oh. Net als in de halve finale valt Groenewoud. Nu kan ze niet meer terugkomen, zoals ze in de halve finale deed.
zaterdag 19 februari om 09:06
Nog 4 rondes - Groenewoud valt!
zaterdag 19 februari om 09:06
Nog 6 rondes - Het gat met Maltais is dichtgereden. De eerste schermutselingen in de kopgroep beginnen nu.
zaterdag 19 februari om 09:05
Nog 8 rondes - Het gat tussen het peloton en Maltais wordt steeds kleiner. Wel moeten de Nederlanders nu krachten verspelen. Tactisch een slim plan van de Canadezen, die met Ivanie Blondin een kanshebber op goud in het peloton hebben.
zaterdag 19 februari om 09:04
Nog 9 rondes - Schouten begint tempo te maken op kop. Iemand moet toch dat gaatje dichtrijden en er wordt vooral naar Nederland gekeken om dat te doen.
zaterdag 19 februari om 09:04
Nog 10 rondes - Maltais rijdt ver op kop, in het peloton wordt gekeken. Wie gaat de Canadese terughalen?
zaterdag 19 februari om 09:03
Nog 12 rondes - De Canadese Maltais komt als eerste over de streep. Het peloton laat haar tien meter vooruit rijden, zonder te reageren.
zaterdag 19 februari om 09:02
Nog 14 rondes - Een klein beetje actie op kop. Zuyeva valt aan, Groenewoud reageert.
zaterdag 19 februari om 09:00
Start! We zijn onderweg met de damesfinale van de massastart. Worden het nul, één of twee medailles voor Nederland?
zaterdag 19 februari om 08:59
Marijke Groenewoud en Irene Schouten komen zo in actie in de finale van de massastart. Met hoeveel medailles eindigt Nederland?
zaterdag 19 februari om 08:58
De schaatssters van de finale van de massastart bij de dames staan op het ijs. Met Marijke Groenewoud (wereldkampioen massastart 2021) en Irene Schouten (wereldkampioen massastart 2019) is Nederland uitstekend vertegenwoordigd.
zaterdag 19 februari om 08:54
Kramer: 'Fantastische carrière gehad'
Sven Kramer toont zich tegenover NOS realistisch over zijn laatste plaats op de massastart. "Ik heb alles gegeven en twee keer een aanval vol geplaatst. Bart Swings is de enige die countert, hij heeft uiteindelijk ook verdiend gewonnen. Ik heb er alles voor gedaan en gelaten om hier zo goed mogelijk te staan. Ik hoef me nergens voor te schamen. Ik heb een fantastische carrière gehad, maar op een gegeven moment is het mooi geweest."