Topfavoriet Thomas Krol heeft vrijdag bij de Winterspelen in Peking olympisch goud veroverd op de 1.000 meter. Kai Verbij en Hein Otterspeer stelden teleur en liepen het podium mis.

Krol was de eerste Nederlander die op het ijs verscheen en kwam in zijn rit tegen de Noor Havard Lorentzen tot 1.07,92. Hoewel hij als eerste onder de 1.08 dook, leek de 28-jarige Deventenaar daarmee wat ruimte te laten voor zijn concurrenten.

In de resterende twee ritten bleek Krols tijd echter genoeg voor goud. De Canadees Laurent Dubreuil kwam met 1.08,32 het dichtst in de buurt en pakte zilver, het brons was voor Lorentzen (1.08,48).

In de rit na Krol verloor Otterspeer van de Chinese kanshebber Ning Zhongyan in een tijd van 1.08,80, waarmee direct duidelijk was dat hij het podium niet zou gaan halen bij zijn olympische debuut. Hij werd achtste.

Verbij reed in de slotrit tegen Dubreuil en beleefde een dramatische race. De wereldkampioen op de 1.000 meter moest inhouden op de laatste kruising en gaf daarna - in de wetenschap dat zijn kansen verkeken waren - niet meer vol gas, waardoor hij laatste werd in de einduitslag.

Krol bezorgt Jumbo-Visma het eerste goud van deze Spelen en is als olympisch kampioen de opvolger van Kjeld Nuis, die dit jaar naast kwalificatie voor de 1.000 meter greep. De winnaar van goud op de 1.500 meter was als toeschouwer aanwezig bij de olympische kilometer.

Bekijk hier hoe Thomas Krol goud verovert op de 1.000 meter
83
Bekijk hier hoe Thomas Krol goud verovert op de 1.000 meter

Nederland domineerde dit seizoen op 1.000 meter

Krol, die in Peking eerder zilver pakte op de 1.500 meter, was op basis van zijn sterke seizoen de grote favoriet. De regerend Europees en Nederlands kampioen op de kilometer won twee van de drie World Cups die hij reed.

De Nederlandse mannen domineerden überhaupt het hele schaatsseizoen op de 1.000 meter. Bij iedere World Cup waaraan Krol, Verbij, Otterspeer en Nuis meededen was het podium oranje. Door de teleurstellende optredens van Verbij en Otterspeer bleef zo'n scenario op de Spelen dus uit.

Op de medaillespiegel stijgt Nederland dankzij het succes van Krol naar de vijfde plek. Alleen Noorwegen, Duitsland, de Verenigde Staten en China pakten meer gouden plakken dan de zeven van Nederland.

De 1.000 meter voor mannen was het laatste individuele onderdeel van de Winterspelen. Zondag staat nog de massastart op het programma bij zowel de vrouwen als mannen.

Krol beleefde spannende minuten: 'Dacht dat het niet genoeg was'
118
Krol beleefde spannende minuten: 'Dacht dat het niet genoeg was'