Welkom in het liveblog over de dertiende dag van de Olympische Winterspelen! We houden je hier op de hoogte van alle gebeurtenissen in Peking.

donderdag 17 februari om 14:52
Dat was het voor vandaag. Morgen zijn we er weer met een nieuw liveblog. Dan weer volop medaillekansen bij het schaatsen, met Thomas Krol, Hein Otterspeer en Kai Verbij op de 1.000 meter bij de heren.

Programma morgen:
  • Schaatsen:
  • 09:30 uur: 1.000 meter (m) met Thomas Krol, Hein Otterspeer en Kai Verbij
donderdag 17 februari om 14:11
Lindsay van Zundert eindigt op haar eerste Olympische Spelen dus knap als achttiende.
donderdag 17 februari om 14:06
Het IOC besloot de op doping betrapte Valieva geen medaille uit te reiken, maar haar vierde plaats betekent dat er 'gewoon' een podiumceremonie zal volgen na dit onderdeel. Shcherbakova, Trusova en Sakamoto zullen daardoor vrijdag een medaille om de nek gehangen krijgen op het Medal Plaza.
donderdag 17 februari om 13:59
De gouden medaille gaat naar de Russische Anna Shcherbakova, zilver is er voor haar landgenote Alexandra Trusova en brons is er (verrassend) voor de Japanse Kaori Sakamoto.
donderdag 17 februari om 13:58
De score van Valieva is binnen: 224,09. Tegen alle verwachtingen in wordt het dus geen podium voor de vijftienjarige Russische.
donderdag 17 februari om 13:56
In beeld: de valpartij van Valieva. Niet handig als je goud wil winnen.
donderdag 17 februari om 13:55
Voor Kamila Valieva lijkt de druk toch te groot te zijn geweest. Zij maakt meteen na het einde van haar race een wegwerpgebaar. Ze weet zelf ook dat het niet genoeg is.
donderdag 17 februari om 13:53
Kamila Valieva schaatst een technisch matige race en lijkt goud te kunnen vergeten. Wat spanning dan met een sporter kan doen op de Olympische Spelen!
donderdag 17 februari om 13:51
Anna Shcherbakova scoort 255,95 en is dus sowieso verzekerd van een zilveren medaille. Of het goud wordt, hangt af van de prestatie van de veelbesproken Kamila Valieva.
donderdag 17 februari om 13:44
De kür van Anna Shcherbakova is onderweg. De Russische eindigde eerder op de korte kür als tweede, achter haar landgenote Kamila Valieva.
donderdag 17 februari om 13:35
De Russin Alexandra Trusova knalt de top drie binnen met de geweldige score van 251,73. Zij verbetert de score van de nummer twee met bijna veertig punten verschil. De top drie bestaat nu uit Trusova, de Japanse Wakaba Higuchi (214,44) en de Zuid-Koreaanse You Young (213,09).
donderdag 17 februari om 13:30
Het sneeuwt nog steeds in Peking en dus wordt er in en rond de stadions hard gewerkt om de boel sneeuwvrij te houden. Hier zien we medewerkers rond Zhangjiakou, een voorstad van Peking.
donderdag 17 februari om 13:17
Op de muziek van Les Misérables schaatst de Zuid-Koreaanse You Young naar een zeer respectabele score van 213,09. Hiermee bezet zij voorlopig de eerste plaats in het algemeen klassement.
donderdag 17 februari om 13:02
ISU wil minimumleeftijd kunstschaatssters verhogen naar zeventien
De internationale schaatsfederatie ISU is van plan de minimumleeftijd voor deelname aan internationale wedstrijden te verhogen. Nu moeten de rijdsters minstens vijftien zijn. Maar als het aan de ISU ligt, moeten ze in de toekomst minimaal zeventien jaar oud zijn. Het voorstel wordt in juni besproken tijdens het volgende congres van de ISU. Het is onduidelijk of dit wordt veroorzaakt door de goede prestaties van de vijftienjarige Kamila Valieva.
donderdag 17 februari om 12:55
En daar is de volgende koploper! Alysa Liu uit de Verenigde Staten komt uit op een totaalscore van 208,95 en staat bovenaan.
donderdag 17 februari om 12:49
We hebben een nieuwe koploper! De Zuid-Koreaanse Kim Ye-lim krijgt een totaalscore van 202,63 toebedeeld.
donderdag 17 februari om 12:33
De Amerikaanse Mariah Bell komt na een technisch correcte kür uit op een totaalscore van 202,30. Zij is daarmee de nieuwe leider in het klassement. Nog tien schaatssters te gaan!
donderdag 17 februari om 12:28
Nederland zakt steeds verder op medaillespiegel
De enige reële kans op Nederlands goud vandaag lag op de 1.000 meter schaatsen voor vrouwen. Uiteindelijk won Jutta Leerdam zilver. Een goede prestatie voor een debutante op de Olympische Spelen, maar Nederland is daardoor wel weer een plaats gezakt op de medaillespiegel. 'We' staan nu zevende. 

  1. Noorwegen (14 goud, 29 totaal)
  2. Duitsland (10 goud, 22 totaal)
  3. Verenigde Staten (8 goud, 21 totaal)
  4. Zweden (7 goud, 15 totaal)
  5. China (7 goud, 13 totaal)
  6. Oostenrijk (6 goud, 17 totaal)
  7. Nederland (6 goud, 15 totaal)
  8. Zwitserland (6 goud, 12 totaal)
donderdag 17 februari om 12:10
Schulting ontvangt bronzen medaille
Op het Medal Plaza klonk bij het uitreiken van de medailles voor de 1.500 meter shorttrack niet het Wilhelmus of het Fratelli d'Italia, maar het Zuid-Koreaanse volkslied. Choi Min-jeong ontving haar gouden medaille, Arianna Fontana en Suzanne Schulting moesten genoegen nemen met zilver en brons.
donderdag 17 februari om 11:57
Karen Chen rijdt voor haar doen een wiebelige race en komt uit op een totaalscore van 179,93. Nu volgt weer een dweilpauze. We weten op basis van de huidige ranglijst zeker dat Van Zundert in de top negentien eindigt.
donderdag 17 februari om 11:33
Ryabova krijgt een score van 179,97 en dat is hoger dan Van Zundert. De Nederlandse zakt af naar de vijfde plaats.
donderdag 17 februari om 11:30
Ekaterina Ryabova uit Azerbeidzjan is inmiddels klaar met haar korte kür. Dat betekent dat we inmiddels tien ritten gehad hebben; nog vijftien te gaan. Onze landgenote Lindsay van Zundert staat nu op een vierde plaats.
donderdag 17 februari om 11:24
Haanappel waagt zich niet aan voorspelling
Joan Haanappel (rechts op de foto, 2019) was positief over het optreden van Lindsay van Zundert. "Ze reed erg sterk, zeker onder die druk. Het zijn haar eerste Olympische Spelen en ze is pas zeventien jaar." Haanappel wilde geen uitspraak doen over de einduitslag van Van Zundert: "Ik ben oud-kunstschaatsster, geen oud-waarzegster." De 81-jarige Haanappel deed in 1956 en 1960 mee aan de Olympische Spelen.
donderdag 17 februari om 11:03
We zijn begonnen aan de eerste pauze van deze finale bij de vrije kür. Over een minuut of twintig gaat de finale weer verder.
donderdag 17 februari om 10:59
Op de tonen van de wereldberoemde musical Madama Butterfly schaatst de Canadese Madaline Schizas naar een totaalscore van 175,56. Dat is lager dan Lindsay van Zundert, die nog steeds tweede staat.
donderdag 17 februari om 10:57
Van Zundert: 'Ik heb vooral genoten'
Linsday van Zundert is tevreden over haar optreden op de vrije kür. "Ik ben superblij. Ik had twee kleine foutjes, maar ben gelukkig niet gevallen", zegt ze in het Capital Indoor Stadium. De Brabantse benadrukt dat ze vooral heeft geprobeerd te genieten van haar debuut in een olympische finale. "Mijn eerste keer was echt heel speciaal. Ik wilde daar vooral van genieten en dat heb ik dus ook gedaan."
donderdag 17 februari om 10:39
De jury is eruit en komt op een score van 116,57, wat net onder haar persoonlijke record van 116,78 is. Met de korte kür van eerder deze week komt ze op een totaal van 175,81. Het is afwachten op welke plek ze daarmee eindigt. De laatste deelneemster - Kamila Valieva - zal zich rond 15.00 uur op het ijs melden.
donderdag 17 februari om 10:39
Een olympisch debuut om niet snel te vergeten voor Linsday van Zundert. Maar wat wordt haar score?
donderdag 17 februari om 10:36
Het applaus klinkt in het Indoor Capital Stadium! We zien een opgeluchte glimlach bij Van Zundert, die (op het missertje aan het begin na) vrijwel geen fouten heeft gemaakt.
donderdag 17 februari om 10:35
Van Zundert lijkt het missertje al uit haar hoofd te hebben gezet. Ze gaat uitstekend door en gaat langzaamaan richting het einde van haar kür.
donderdag 17 februari om 10:32
Van Zundert heeft bij het uitvoeren van de drievoudige flip een handje nodig om op de been te blijven. Dat gaat haar punten kosten, maar ze gaat door alsof er niets is gebeurd.
donderdag 17 februari om 10:31
Daar is Linsday van Zundert! Ze rijdt haar vrije kür op de klanken van Le Discours d'Arthur, Urgence en Lay it On. Deze muziekstukken zijn gecomponeerd door de Fransman Jérôme Rebotier.
donderdag 17 februari om 10:26
Leerdam: 'Misser scheelt halve seconde'
Jutta Leerdam blikt tegenover NOS terug op haar 'zilveren' race op de 1.000 meter. "Natuurlijk wilde ik voor goud gaan, maar na die misser dacht ik: pff.. Maar daarna dacht ik ook: met een misser kan je nog steeds een medaille winnen. Maar ik baalde er al tijdens de race van. Ik had zo veel snelheid, op zo'n moment schiet ook het zuur in je benen en dat scheelt ook weer in de laatste ronde. Ik denk dat het wel een halve seconde heeft gekost. Al was dat ook niet genoeg geweest. Achteraf ben ik alsnog heel blij met zilver," aldus Leerdam.
donderdag 17 februari om 10:26
Ondertussen staat de Bulgaarse Alexandra Feigin als derde kunstrijdster op het ijs. Ze zag zojuist dat de kür van Jenni Saarinen niet vlekkeloos verliep. De Finse ging drie keer onderuit.
donderdag 17 februari om 10:18
Waar Ireen Wüst afzwaait, komt haar provinciegenoot Linsday van Zundert net kijken op de Spelen. De zeventienjarige kunstrijdster zal zich dan ook niet mengen in de strijd om de medailles. Haar persoonlijke record staat (na de korte en vrije kür) op 116,78 en die score zal ze willen verbeteren na haar korte kür (59,24) van eerder deze week.
donderdag 17 februari om 10:15
De Jong: 'Heb niet de beste Antoinette laten zien'
Antoinette de Jong is niet tevreden over haar Olympische Spelen. "Ik wilde de beste Antoinette laten zien, en dat heb ik niet gedaan. Ik kan hier niet met een heel blij gezicht staan. Maar goed, daar kan je dan verdrietig en heel boos over zijn, maar ik kan het ook achter me laten. Ik wilde vandaag een goede 1.000 meter rijden en dat is gelukt."
donderdag 17 februari om 10:11
Wüst: 'Besef nog niet dat het nu echt voorbij is'
De 1.000 meter was de allerlaatste race van Ireen Wüst op de Olympische Spelen. Zelf beseft de schaatsicoon nog niet dat het nu echt voorbij is. "Ik besef nog niet dat het m'n laatste olympische race was. Ik denk eigenlijk dat het maar goed is dat dat besef er niet is. Het is nu echt klaar. Over vier jaar kom ik terug om iedereen aan te moedigen", aldus de 35-jarige Wüst tegenover de NOS. (1/2)
donderdag 17 februari om 10:05
Wüst zou rit het liefst over willen doen
Ireen Wüst zou haar rit op de 1.000 meter het liefst over willen doen. "Bij de start viel ik voorover, de eerste 50 meter waren missers. In de buitenbaan starten is een stukje moeilijker voor mij. Daarna liep ik als de oude Wüst achter de feiten aan. Het was meer vechten dan schaatsen, en dan word je zesde." (2/2)
donderdag 17 februari om 10:05
De finale bij het kunstrijden is begonnen. De Finse Jenni Saarinen opent het bal en meldt zich op het ijs voor haar kür.