Welkom in het liveblog over de tiende dag van de Olympische Winterspelen! We houden je hier op de hoogte van alle gebeurtenissen in Peking.

  • Prestaties Nederlanders
  • Bobsleeën:
  • Tweemansbob met De Bruin en Franjic na twee heats op plek 24
  • Snowboarden:
  • Van der Velden en Peperkamp halen finale big air
maandag 14 februari om 15:08
En tot slot de medaillespiegel! Voor Nederland is er niets veranderd, ook zonder een nieuwe medaille blijft het op plek vier staan. Noorwegen voert nog altijd de lijst aan met negen gouden plakken.
maandag 14 februari om 15:04
Met het einde van de tiende dag van de Spelen in zicht, blikken we vooruit naar morgen. Bij het schaatsen gaat zowel de vrouwenploeg (7.30 uur) als de mannenploeg (7.52 uur) voor een medaille bij de ploegenachtervolging. Verder mogen Niek van der Velden (6.00 uur) en Melissa Peperkamp (vanaf 2.30 uur) beiden de snowboardfinaleruns van de big air gaan afleggen. 

Na 46 jaar staat er weer een Nederlandse kunstrijdster op de Spelen, namelijk Lisa van Zundert. Zij komt rond 11.00 uur in actie.
maandag 14 februari om 14:47
Dat is nog eens een opsteker voor De Bruin en Franjic. De bobsleeërs zijn sneller in de tweede heat en staan halverwege de competitie op plek 24. Een medaille zal er niet in zitten, maar in de komende twee heats kunnen ze misschien wel de top twintig bereiken.
maandag 14 februari om 14:40
Piloot De Bruin en remmer Franjic zijn een tiende sneller dan in de eerste heat: 1.00,36. Een oppepper voor de twee Nederlandse bobsleeërs, die naar de 24e plek klimmen.
maandag 14 februari om 14:37
De run ziet er scherper uit dan de eerste, hier komt een betere tijd aan!
maandag 14 februari om 14:36
Daar staan ze weer, De Bruin en Franjic! Duiken ze in heat 2 wel onder de minuut in de tweemansbob?
maandag 14 februari om 14:30
Finland is al twee keer dichtbij een goal geweest, maar de Verenigde Staten zijn het effectiefst. De Amerikaanse vrouwen staan met 2-0 voor na de tweede periode.
maandag 14 februari om 14:20
Nog negen races voordat Ivo de Bruin en Jelen Franjic weer in actie komen. Het is nu de beurt aan de twee beste duo's van de eerste heat, team Lochner en team Friedrich leiden het klassement.
maandag 14 februari om 14:05
Alleen het bobsleeën, curlen en ijshockey zijn nog bezig op deze rustige maandag. In de Wukesong Sports Centre staan de ijshockeyvrouwen van de Verenigde Staten met 1-0 voor tegen Finland.
maandag 14 februari om 13:56
Heat 2 van het bobsleeën is inmiddels begonnen. Het duurt nog even voordat we de tweede run van Ivo de Bruin en Jelen Franjic zien, ze komen pas laat in actie.
maandag 14 februari om 13:53
Ben je benieuwd hoe onze verslaggevers de Spelen ervaren in Peking? Jeroen van Barneveld geeft antwoord op jullie vragen. Bekijk de vragen en antwoorden hier!
maandag 14 februari om 13:47
Lekker rollebollen in de sneeuw, Oostenrijk doet het met een nieuwe gouden plak op zak! Het schansspringteam is de beste in het Zhangjiakou National Ski Jumping Centre, gevolgd door Slovenië (zilver) en Duitsland (brons). Oostenrijk komt daardoor op plek vijf van de medaillespiegel te staan.
maandag 14 februari om 13:20
Huldiging voor medaillewinnaars bij terugkomst
De medaillewinnaars op de Olympische Spelen van Peking worden volgende week maandag bij terugkomst in Nederland gehuldigd. Dat gebeurt in het Hilton-hotel bij Schiphol en in het bijzijn van hun familieleden en vrienden.
maandag 14 februari om 13:15
Einde heat 1! De Nederlanders Ivo de Bruin en Jelen Franjic eindigen als 27e met een tijd van 1.00,46. Hoewel de focus ligt op de viermansbob, is dit toch een wat teleurstellend debuut voor de Nederlanders.
maandag 14 februari om 13:10
De heat wordt afgesloten door de Jamaicanen Shanwayne Stephens en Numroy Turgott. Jamaicanen en bobsleeën, dan gaan de gedachten toch al snel uit naar de filmklassieker Cool Runnings uit 1993. Een absolute aanrader voor bij de Winterspelen.
maandag 14 februari om 13:04
Toch geen laatste plaats voor de olympisch debutanten. De Braziliaan Edson Luques Bindilatti is meer dan een halve seconde langzamer.
maandag 14 februari om 12:57
Komen De Bruin en Franjic nog van de laatste plek af? Het einde van de eerste heat nadert met nog zes duo's te gaan. Het niveau zakt enigszins, maar komen de Nederlanders van die vervelende plek af?
maandag 14 februari om 12:45
Niemand lijkt aan de tijd te kunnen komen van Francesco Friedrich en Thorsten Margis. Met 59,02 gaat de torenhoge favoriet nog steeds aan de leiding. Het gat met landgenoten Johannes Lochner en Florian Bauer, die de tweede tijd (59.26) neerzetten, is flink. Het Nederlandse duo De Bruin en Franjic staan laatste in 1.00,46.
maandag 14 februari om 12:40
Even een opvallend tussendoornieuwtje: de start van de olympische estafette bij de mannen in het biatlon op dinsdag is vanwege de verwachte extreme kou met 2,5 uur vervroegd (7.00 uur in plaats van 10.00 uur). De temperatuur van de sneeuw zakt naar verwachting naar min 15 graden. De regels van de internationale biatlonbond IBU schrijven voor dat bij min 20 graden een wedstrijd moet worden afgelast.
maandag 14 februari om 12:25
Naast het bobsleeën zien we uitzinnige vreugde bij freestyle skiër Mengtao Xu! De Chinese pakt het goud. Met de vijfde gouden plak klimt China naar plek zes op de medaillespiegel. Nederland staat vierde met zes keer goud.
maandag 14 februari om 12:20
De droom die werkelijkheid werd: Ivo de Bruin maakt zijn debuut op de Winterspelen met Jelen Franjic. Het duo staat voorlopig laatste met een tijd van 1.00,46, al was niet de verwachting dat zij om de medailles zouden strijden.
maandag 14 februari om 12:15
De favoriet Francesco Friedrich is op weg zijn status waar te maken. De Duitser rijdt snel met Thorsten Margis. Het duo gaat voor goud en tikken een tijd van 59,02 aan.
maandag 14 februari om 12:12
Ai, piloot De Bruin en remmer Franjic duiken bij hun debuut niet onder de minuut: 1.00,46. Het levert de voorlopig langzaamste tijd op. Dat moet beter kunnen in de tweede heat.
maandag 14 februari om 12:09
Daar gaan de Nederlanders. Kunnen ze een goede tijd neerzetten in de eerste heat?
maandag 14 februari om 12:07
Het is tijd voor bobsleeën! De Nederlandse tweemansbob met Ivo de Bruin en Jelen Franjic is al als derde aan de beurt.
maandag 14 februari om 12:02
Kijk ze stralen! De shorttrack vrouwen nemen hun gouden medaille voor de aflossing in ontvangst. Het is alweer de derde keer dat Suzanne Schulting zag mag melden op Medal Plaza.
maandag 14 februari om 11:37
De Bruin na twaalf winters toch op Spelen
Twaalf winters achter elkaar was bobsleeër Ivo de Bruin van huis om zijn olympische droom na te jagen en vanmiddag komt die droom eindelijk in vervulling. De stuurman van de twee- en viermansbob komt door een uitzondering van NOC*NSF op 35-jarige leeftijd in actie in Peking. "Toen ik hoorde van Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF, red.) dat ik naar de Spelen mocht, brak ik. Het duurde drie, vier minuten voordat ik dank je wel kon zeggen. Ik was zo emotioneel. Dit betekent zoveel voor mij."
maandag 14 februari om 11:36
Vader Mario geeft bobsleebroers Franjic peptalk
Bobsleeër Jelen Franjic komt straks samen met piloot Ivo de Bruijn in actie in de tweemansbob. De olympisch debutant kijkt vooral uit naar woensdag, als de 21-jarige remmer samen met broer Janko in de viermansbob zit. "Mijn vader belde ons op de dag voor vertrek naar China op" vertelt Franjic. Vader Mario Franjic nam deel aan de Spelen van 1984 en 1998.

"Hij zei: 'Jongens, jullie moeten je nu beseffen dat je naar de Olympische Spelen gaat en niet zomaar even lol kan hebben. Jullie moeten je serieus gedragen en niet alleen laten zien Nederlanders te zijn, maar ook waar onze familie voor staat.' Het was een soort peptalk, maar ook om ons erop te wijzen wie we zijn."
maandag 14 februari om 11:35
Het freestyle skiën levert mooie beelden op, zoals hier met Ashley Caldwell. De Amerikaanse gaat na de eerste sprong aan de leiding.
maandag 14 februari om 11:22
We wachten op het olympisch debuut van bobsleeërs Ivo de Bruin en Jelen Franjic, maar er wordt inmiddels weer gesport. De eerste finaleronde van het freestyle skiën bij de vrouwen is onderweg. Daarnaast kunnen we ook genieten van de eerste ronde bij het schansspringen voor mannen.
maandag 14 februari om 10:38
Schuldbewuste De Wit uit quarantaine
Bondscoach Johan de Wit van de Japanse schaatsploeg mocht gisteren eindelijk uit het quarantainehotel. De Wit moest in isolatie vanwege een positieve coronatest na aankomst in Peking. "Ik heb een verantwoordelijke baan en moet me verantwoordelijk gedragen. Ik dacht dat ik dat deed en toch heb ik corona gekregen. Ik kan niemand anders dan mezelf aanwijzen die daar schuld aan heeft", zei de 42-jarige Noord-Hollander.

"Op een gegeven moment gingen de testen de goede kant op, maar het maakt je ook onzeker. Je zit ergens in China in een hotel en je hebt geen idee waar je bent. Dan vraag je je wel af of je nog thuis gaat komen."
maandag 14 februari om 10:21
Geen medailleceremonie wegens positieve dopingtest Valieva
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet af van de medailleceremonie voor de landenstrijd bij het kunstschaatsen. Die prijsuitreiking was eerder al uitgesteld vanwege de positieve dopingtest van de vijftienjarige Russin Kamila Valieva, die haar land aan het goud had geholpen. Mocht Valieva in de individuele competitie op het podium eindigen, dan zal ze ook daarvoor geen medaille uitgereikt krijgen. Eerder vandaag werd bekend dat Valieva de Spelen niet hoeft te verlaten.
maandag 14 februari om 10:11
Gouden Jackson is Bowe eeuwig dankbaar
Schaatsster Erin Jackson dacht begin januari na een mislukte race bij het Amerikaanse kwalificatietoernooi dat ze niet naar de Spelen mocht, totdat ploeggenote Brittany Bowe haar startplek opgaf. Zondag schreef de 29-jarige Jackson geschiedenis door olympisch kampioene 500 meter te worden. "Ik ben Brittany eeuwig dankbaar voor haar opoffering", zei Jackson na de race.
maandag 14 februari om 09:58
Noorse biatlete zakt in elkaar en moet naar huis
De Noorse biatlete Ingrid Landmark Tandrevold mag niet langer in actie komen op de Winterspelen. Ze zakte na de 10 kilometer achtervolging in elkaar, bleef volledig uitgeput liggen en moest lang worden behandeld door artsen. Omdat ze een verleden heeft met hartklachten, stuurt de Noorse bond haar naar huis. "Ik wilde niets liever dan nog meedoen aan de estafette, maar het mag niet", zei de 25-jarige Tandrevold, die drie wereldtitels behaalde met het Noorse estafetteteam.
maandag 14 februari om 09:40
Oorverdovende stilte in China, op dit moment is er geen enkele sport live te volgen. Pas over twintig minuten wordt in het Zhangjiakou National Ski Jumping Centre het olympisch spektakel hervat met schansspringen.
maandag 14 februari om 09:30
De Olympische Spelen brengen iets extra's bij snowboarder Niek van der Velden. Hij reageert blij op zijn finaleplaats bij de big air.
Van der Velden onder indruk van Spelen: 'Meer dan normale wedstrijd'
115
Van der Velden onder indruk van Spelen: 'Meer dan normale wedstrijd'
maandag 14 februari om 09:17
Nederland heeft twee snowboarders in de finale van de big air. Michelle Peperkamp is 'superblij'. Bekijk hier haar reactie.
Peperkamp 'superblij' met finaleplek: 'Heb alles eruit gehaald'
102
Peperkamp 'superblij' met finaleplek: 'Heb alles eruit gehaald'
maandag 14 februari om 09:16
Lucile Lefevre heeft maandagochtend in de kwalificaties van de big air in Peking afscheid genomen door haar laatste sprong te maken in een tijgerpak. De 26-jarige Française heeft aangekondigd te stoppen met professioneel snowboarden.
Franse snowboardster maakt laatste sprong in tijgerpak
47
Franse snowboardster maakt laatste sprong in tijgerpak
maandag 14 februari om 09:13
De Vries maakt na drie Spelen eindelijk debuut
Shorttrackster Rianne de Vries maakt op haar derde Olympische Winterspelen haar olympische debuut. De Friezin, die bij de twee voorgaande Spelen als reserve afreisde zonder in actie te komen, is geselecteerd voor de 1.500 meter in Peking. Deze afstand staat woensdag op de rol.
maandag 14 februari om 09:04
VS en Canada teleurgesteld in besluit CAS
In de Verenigde Staten en Canada wordt er teleurgesteld gereageerd op de zaak rond Kamila Valieva. Sporttribunaal CAS oordeelde dat de Russische kunstschaatsster ondanks een positieve dopingtest actief mag blijven op de Spelen. "Het is de collectieve verantwoordelijkheid voor de olympische gemeenschap om de integriteit van de competitie te waarborgen", zegt Sarah Hirshland, voorzitter van het Amerikaans olympisch comité.
maandag 14 februari om 08:31
Hoge druk bij kunstrijder Van Zundert
Lindsay van Zundert is de eerste kunstrijder die Nederland op de Spelen vertegenwoordigt sinds Dianne de Leeuw in 1976. Volgens haar Belgische trainster Carine Herrygers voelt de zeventienjarige Nederlander veel spanning. "De afgelopen weken in Heerenveen was ze superzelfverzekerd en heel krachtig. Ik heb hier het gevoel dat ze, op een of andere manier, nu heel veel stress heeft."

Zorgen maakt de Herrygers zich niet. "Op het WK in Stockholm had ik hetzelfde gevoel, maar daar presteerde ze heel goed. Dus we moeten ook niet in paniek raken. Ik denk wel dat we haar nog een beetje mentaal moeten oppeppen."
maandag 14 februari om 08:22
Sleper trots op zestiende plek bij monobob
Karlien Sleper was geëmotioneerd toen ze na de vierde run uit haar slee stapte. De 29-jarige Nederlandse eindigde in het monobobtoernooi als zestiende, maar was trots op haar prestatie. "Ik mag zeggen dat ik olympiër ben nu, als eerste Nederlandse in de eerste monobobwedstrijd ooit. Wat ik de afgelopen jaren mentaal heb moeten trotseren om hier te komen, kwam er even uit."
maandag 14 februari om 08:09
Michelle Peperkamp (📸) en Niek van der Velden halen allebei de finale van de big air. Beide snowboarders eindigen als elfde tijdens de kwalificaties. Morgen worden de medailles verdeeld, maar daarvoor zul je wel de wekker moeten zetten: Peperkamp komt vanaf 02.30 uur (Nederlandse tijd) in actie, Van der Velden begint om 06.00 uur.
maandag 14 februari om 07:54
Niek van der Velden flikt het! Hij zit bij de beste twaalf op de big air en mag morgen strijden om een medaille in de finale. Een prachtig resultaat voor de Nederlander, die zich revancheert voor zijn vroege uitschakeling op de slopestyle.