Suzanne Schulting jaagt vrijdag op de Olympische Spelen in Peking op titelprolongatie op de 1.000 meter shorttrack. Bij het langebaanschaatsen was er zilver voor Patrick Roest op de 10 kilometer en bij het skeleton kwam medaillekandidaat Kimberley Bos in actie. Bekijk hier het programma en de uitslagen van de Nederlandse sporters in Peking.

Het moet vrijdag de grote dag worden van Schulting, die vier jaar geleden in Pyeongchang geschiedenis schreef door op de 1.000 meter de eerste Nederlandse olympische shorttracktitel ooit te winnen. De 24-jarige Friezin kan op elke afstand waarop ze start goud pakken, maar dit is haar beste afstand.

Schulting heeft opnieuw concurrentie van Arianna Fontana, die haar dinsdag aftroefde op de 500 meter. De Italiaanse veroverde goud en Schulting moest het doen met zilver. Met Selma Poutsma en Xandra Velzeboer staan er nog twee Nederlanders in de kwartfinales, maar zij behoren niet tot de topfavorieten.

12.55 uur: Shorttrack, vrouwen, 1.000 meter: Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer (halve finales)

Suzanne Schulting op het podium voor de 500 meter met Arianna Fontana en Kim Boutin.

Suzanne Schulting op het podium voor de 500 meter met Arianna Fontana en Kim Boutin.
Suzanne Schulting op het podium voor de 500 meter met Arianna Fontana en Kim Boutin.
Foto: Getty images

13.04 uur: Shorttrack, mannen, 5.000 meter relay: Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Sven Roes, Jens van 't Wout (halve finales)

De Nederlandse mannen zijn de regerend wereldkampioen op de relay en nu is de olympische titel het doel. Het team, bestaande uit Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Sven Roes, Jens van 't Wout en Dylan Hoogerwerf, moet vrijdag nog wel de halve finale overleven voor een plek in de eindstrijd op woensdag.

De landen waar Nederland vooral naar zal kijken zijn Hongarije, Canada, China en Zuid-Korea. Deze landen stonden vier jaar geleden in Pyeongchang in de olympische finale en zijn ook nu kanshebbers voor de eindoverwinning. Door een straf haalde Nederland in 2018 de finale niet.

13.37 uur: Shorttrack, vrouwen, 1.000 meter: mogelijk Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer (B-finale)

13.43 uur: Shorttrack, vrouwen, 1.000 meter: mogelijk Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer (finale)

Uitslag:

4.00 uur: Skeletonster Kimberley Bos staat na twee heats zesde en is daarmee nog vol in de race voor de medailles

9.00 uur: Schaatsen, mannen, 10.000 meter: Patrick Roest pakt zilver achter Nils van der Poel, die met een wereldrecord het goud verovert. Jorrit Bergsma eindigt als vierde.