Goedemiddag en welkom in dit liveblog! De olympische vlam is ontstoken en vandaag komen de eerste Nederlanders in actie. Op de 3 kilometer veroverde Irene Schouten goud en ook op de gemengde aflossing bij het shorttrack is de kans groot op Nederlandse medailles. We houden je op de hoogte!

zaterdag 5 februari om 14:27
Suzanne Schulting weet na haar val op het olympische onderdeel mixed relay nog niet helemaal wat er precies gebeurde. Volgens de shorttrackster deed ze iets wat ze altijd doet en leek het vooral een ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Schulting na ongelukkige val: 'Ik was niet gehaast of te gretig'
123
Schulting na ongelukkige val: 'Ik was niet gehaast of te gretig'
zaterdag 5 februari om 13:57
"Het is een prima begin voor mij, ik heb een goede 1.000 meter gereden", zegt Sjinkie Knegt na de eerste dag in Peking tegen de NOS. "Ik nam geen risico, maar wilde die Italiaan wel inhalen en had het iets anders aan moeten pakken. Opzich ging het goed hoor, ik had nog genoeg snelheid om hem achter me te houden. Het is fantastisch dat ik er gewoon weer sta en heb lekker gereden op de 1.000 meter. De mixed relay is wel ontzettend jammer. Uiteindelijk heb ik daar niet vol kunnen rijden, want het gebeurde al voordat ik op het ijs stond."
zaterdag 5 februari om 13:47
"Ik voel me zwaar kut", zegt Suzanne Schulting bij de NOS na haar valpartij op de gemengde aflossing. "Ik ben degene die valt. Soms gebeuren er dingen die je niet zelf in de hand hebt en dit was zoiets. Ik ga links staan en hij breekt zo onder me vandaan. Ik ben degene die valt, dus ja, dat trek ik me aan. Ik wil niks de schuld geven, maar je weet wat voor soort ijs dit is. Ik voel me zo goed en het gaat zo fantastisch. Maar ik ga op links staan en hij breekt zo onder me vandaan. Ik had niet het gevoel dat ik te gretig was. Ik wil die bocht te snel maken en dat wordt afgestraft."
zaterdag 5 februari om 13:42
Officieel: Nederland grijpt naast de medailles op de gemengde aflossing. Nummer drie Canada wordt gediskwalificeerd, maar daardoor schuift Hongarije op naar de derde plek. China wint goud en Italië pakt zilver.
zaterdag 5 februari om 13:38
FINISH - China pakt goud! Italië eindigt nipt als tweede en Canada wordt derde. Het is nog even wachten op de officiële uitslag, maar Nederland lijkt naast de medailles te grijpen.
zaterdag 5 februari om 13:37
Nog 5 rondes - Hongarije en Canada gaan onderuit! Worden daar straffen uitgedeeld? China ligt ver aan de leiding.
zaterdag 5 februari om 13:36
Nog 11 rondes - China leidt, voor Canada en Italië. Iedereen staat nog overeind.
zaterdag 5 februari om 13:36
Nog 15 rondes - Italië pakt de leiding, gevolgd door Canada en China. Nederland moet hopen op straffen en diskwalificaties om nog een medaille te pakken.
zaterdag 5 februari om 13:35
Finale - Geen straffen na de valpartij bij de start. De wedstrijd begint opnieuw.
zaterdag 5 februari om 13:34
Finale - Meteen een valpartij in de eerste bocht. Worden er straffen uitgedeeld?
zaterdag 5 februari om 13:28
FINISH - Nederland verslaat Kazachstan en wint de B-finale. Nu is het afwachten of er in de echte finale nog minimaal twee diskwalificaties worden uitgedeeld.
zaterdag 5 februari om 13:27
Nog 12 rondes - Als niemand bij Nederland valt gaat de ploeg van bondscoach Jeroen Otter de B-finale winnen.
zaterdag 5 februari om 13:26
Nog 15 rondes - Nederland pakt via Schulting opnieuw met afstand de leiding. Het gat met Kazachstan is gigantisch,
zaterdag 5 februari om 13:25
B-finale - Nederland neemt het in de B-finale in een één-tegen-één-gevecht op tegen Kazachstan.
zaterdag 5 februari om 13:21
De kans dat Nederland via de B-finale nog een medaille pakt is bijzonder klein, maar valt niet helemaal uit te sluiten. Bij de estafette in Pyeongchang vier jaar geleden pakten de Nederlandse vrouwen via de B-finale verrassend brons.
zaterdag 5 februari om 13:18
Het moment dat Schulting in de boarding klapt. De Nederlandse reed op dat moment solide aan de leiding.
zaterdag 5 februari om 13:04
Wat een domper voor Nederland en Suzanne Schulting, die stiekem toch droomde van vier keer goud dit toernooi. In theorie zou Nederland via de B-finale nog een medaille kunnen pakken, maar dan moeten er in de A-finale wel diskwalificaties worden uitgedeeld.
zaterdag 5 februari om 13:02
Nog 16 rondes - Valpartij Schulting! Daarmee is het direct klaar voor Nederland en zijn de medaillekansen zo goed als zeker weg. Schulting glijdt onderuit, waardoor er dus ook geen straffen zullen volgen voor andere landen.
zaterdag 5 februari om 13:02
Nog 17 rondes - Poutsma grijpt direct de leiding en trekt een gat.
zaterdag 5 februari om 13:01
Halve finale 1 - Valse start Canada. De shorttrackers keren terug naar de startlijn.
zaterdag 5 februari om 12:59
Halve finale 1 - De Nederlandse shorttrackers komen het ijs op. De halve eindstrijd staat op het punt van beginnen.
zaterdag 5 februari om 12:58
Schulting, Poutsma, Knegt en Van 't Wout gaan de halve finale voor Nederland rijden. De ploeg van bondscoach Jeroen Otter komt al in de eerste halve finale in actie.
zaterdag 5 februari om 12:47
Het eerste doel voor de shorttrackers is bereikt. De Nederlandse ploeg plaatst zich met groots machtsvertoon voor de halve finales op de gemengde aflossing.
zaterdag 5 februari om 12:41
FINISH - Nederland wint de eigen kwartfinale en plaatst zich met overmacht voor de halve finales. En dat terwijl Sjinkie Knegt nog even wordt gespaard.
zaterdag 5 februari om 12:40
Nog 4 rondes - De Laat komt de baan in. Als Nederland geen fout maakt gaan de shorttrackers met overmacht de halve finales halen.
zaterdag 5 februari om 12:40
Nog 10 rondes - Nederland heeft nog altijd de leiding. Velzeboer rijdt op grote afstand op kop. Nederland domineert.
zaterdag 5 februari om 12:39
Nog 15 rondes - Schulting pakt namens Nederland direct de leiding en trekt meteen een gat.
zaterdag 5 februari om 12:38
Kwartfinale 2 - De kwartfinale met Nederland is onderweg!
zaterdag 5 februari om 12:37
Namens Nederland begint Schulting, dan Velzeboer, daarna De Laat en tot slot Van 't Wout.
zaterdag 5 februari om 12:36
FINISH - Verrassend! Shorttrack-grootheid Zuid-Korea gaat onderuit en lijkt een plaats in de halve finales te kunnen vergeten. Daarmee verdwijnt er al een grote concurrent voor Nederland. Italië en China plaatsen zich wel direct voor de halve finales.
zaterdag 5 februari om 12:34
Kwartfinale 1 - De twee snelste landen plaatsen zich automatisch voor de halve finales. De twee snelste nummers drie gaan ook door.
zaterdag 5 februari om 12:34
Nederland komt bij de tweede kwartfinale in actie.
zaterdag 5 februari om 12:33
Kwartfinale 1 - De eerste kwartfinale, zonder Nederland nog, bij de gemengde aflossing is onderweg.
zaterdag 5 februari om 12:26
Bij de gemengde aflossing leggen de twee mannen en twee vrouwen gezamenlijk 2.000 meter (achttien ronden) af en iedere shorttracker racet twee keer. Ook is er een vaste volgorde: de vrouwen beginnen, daarna volgen de mannen. Eerst rijden ze allemaal 2,5 ronden; na de eerste tien ronden doen ze beurten van twee rondjes.
zaterdag 5 februari om 12:22
Dan gaan we nu door met de gemengde aflossing, een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen. Namens Nederland komen onder anderen Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting in actie. Ook de finales staan vandaag op het programma, waardoor er dus opnieuw medaillekansen zijn voor Nederland.
zaterdag 5 februari om 12:17
Knegt en De Laat naar kwartfinales, Van 't Wout strandt in heats 1.000 meter
Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat plaatsen zich voor de kwartfinales op de 1.000 meter. Knegt eindigt als tweede in zijn heat en De Laat mag na een derde plaats door straffen van zijn concurrenten verder. Jens van 't Wout eindigt ook als derde, maar komt op basis van zijn tekort om plaatsing voor de kwartfinales af te dwingen.
zaterdag 5 februari om 12:16
Jens van 't Wout strandt in de heats van de 1.000 meter. De Nederlander zat in de wachtkamer, maar is met nog één rit te gaan al te ver teruggevallen om op basis van zijn tijd nog plaatsing af te dwingen.
zaterdag 5 februari om 12:12
Jens van 't Wout staat met nog twee ritten te gaan op de vierde plek. Geen enkele nummer drie mag in de resterende ritten sneller zijn dan de Nederlander, die nog altijd in de wachtkamer zit.
zaterdag 5 februari om 11:59
FINISH - Dat gaat maar net goed voor Knegt, die zich nog bijna laat verrassen in de laatste ronde. De Nederlander houdt stand en hij komt als tweede over de finish. Daarmee plaatst Knegt zich voor de halve finales.
zaterdag 5 februari om 11:58
Nog 6 rondes - Knegt begint prima en rijdt solide op de tweede plek.
zaterdag 5 februari om 11:56
Heat 5 - Daar is Sjinkie Knegt. Plaatst hij zich voor de kwartfinales?
zaterdag 5 februari om 11:50
Kramer al in eerste rit op 5.000 meter, Roest tegen 
Sven Kramer bijt morgen het spits af op de 5.000 meter, zijn laatste individuele afstand als schaatser. De Nederlander treft de Deen Viktor Hald Thorup. In de zesde rit neemt Jorrit Bergsma het op tegen de Japanner Seitaro Ichinohe. Een rit eerder schaatst Patrick Roest tegen Andrea Giovannini. De 5.000 meter begint morgen om 9.30 uur (Nederlandse tijd).
zaterdag 5 februari om 11:46
Nu is het even wachten op Sjinkie Knegt, die in vijfde heat in actie gaat komen.
zaterdag 5 februari om 11:44
FINISH - Van 't Wout redt het vooralsnog niet. Hij eindigt - als er geen penalty's worden uitgedeeld - als derde en moet dus nog even afwachten of hij zich plaatst voor de kwartfinales.