Freestyleskiester Isabelle Hanssen stapt naar de rechter om deelname aan de Winterspelen van Peking af te dwingen. Vrijdag om 10.00 uur dient hierover een kort geding in Utrecht.

Hanssen, actief op de halfpipe, wordt bijgestaan door advocaat Cor Hellingman. Ze wil door de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) alsnog worden voorgedragen bij sportkoepel NOC*NSF.

De 27-jarige Nijmeegse heeft volgens de regels van het internationaal olympisch comité (IOC) recht op een startbewijs. Omdat ze niet heeft voldaan aan de strengere prestatie-eisen van NOC*NSF, komt ze niet in aanmerking voor de Nederlandse olympische afvaardiging.

Hanssen zag echter dat de skibond afgelopen week een uitzondering maakte voor alpineskiër Maarten Meiners en snowboardster Michelle Dekker. NOC*NSF nam de voordracht over en beiden zijn opgenomen in de definitieve ploeg voor Peking.

"Wat mij nu vooral steekt, is de ongelijkheid in dit proces", laat Hanssen in een verklaring weten. "Ik wil op een gelijke manier behandeld worden." De Olympische Spelen beginnen op 4 februari.