De Duitse tak van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft maandag opgeroepen tot het vertrek van de Duitse IOC-voorzitter Thomas Bach. Die oproep komt iets meer dan een maand voor de start van de Olympische Winterspelen in Peking.

Volgens HRW-directeur Wenzel Michalski is het hoog tijd dat Bach opstapt, net als de andere topofficials van de olympische beweging. Michalski vindt dat het IOC geen oog heeft voor de onderdrukking door de Chinese staat van Oeigoeren en Tibetanen en de repressie in Hongkong.

"Als zelfs het bedrijfsleven eist dat schendingen van de mensenrechten van Oeigoeren in Xinjiang door zakenlieden aan de kaak worden gesteld, dan moet het voor de heer Bach en anderen duidelijk zijn dat hun tijd gekomen is", zei Michalski op de Duitse radio. "Zij moeten aftreden en het werk overlaten aan een nieuwe generatie van mensenrechtenbewuste functionarissen."

Michalski voegde eraan toe dat het nu tijd was "om de macht te breken" van grote sportorganisaties zoals het IOC en de FIFA, die ook fel bekritiseerd wordt vanwege het toekennen van het WK voetbal van dit jaar aan Qatar. "Ze hebben zich onverantwoord en hebzuchtig gedragen."

Bach heeft de keuze voor China altijd verdedigd en gezegd dat zijn organisatie rond de Winterspelen nadrukkelijk oog zal hebben voor de mensenrechten in China. Daarnaast stelt de Duitser dat het IOC politiek neutraal is.

Regeringsleiders van landen als de Verenigde Staten, Canada, Australië en Groot-Brittannië hebben aangekondigd uit protest niet naar China af te reizen.

De Winterspelen in Peking beginnen op 4 februari en eindigen op de 20e van die maand.