De Duitse wielercoach Patrick Moster is vrijdag door de UCI tot en met 31 december geschorst. Hij had zich op de Olympische Spelen schuldig gemaakt aan racisme tegenover twee Afrikaanse renners.

Tijdens de olympische tijdrit riep Moster naar de Duitse renner Nikias Arndt dat hij "die kameeldrijvers" moest inhalen. Daarmee doelde hij op Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea en Azzedine Lagab uit Algerije. De uitspraak van Moster was duidelijk te horen op televisie.

Het Duits olympisch comité stuurde Moster vorige week al naar huis naar aanleiding van zijn uitspraak. Daar kwam vrijdag de zwaardere sanctie van de internationale wielerbond bovenop.

"De UCI veroordeelt alle vormen van racistisch en discriminerend gedrag en streeft naar integriteit, diversiteit en gelijkheid in wielrennen", meldt de bond in een verklaring.

Moster bood vorige week al zijn excuses aan. "Ik heb in het heetst van de strijd de verkeerde woorden gebruikt om Arndt aan te moedigen. Het spijt mij zeer en ik bied hierbij mijn oprechte verontschuldigingen aan. Ik wilde niemand in diskrediet brengen."

De 54-jarige Moster was aan het einde van de vorige eeuw een verdienstelijk amateurrenner. Aan het einde van zijn carrière trad hij in dienst van de Duitse wielerbond.