Goedemorgen en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Menno Waebeke en ik houd je op de hoogte van de dertiende dag van de Olympische Spelen.

Olympische Spelen · woensdag 4 augustus om 14:15
De samenvatting van deze olympische woensdag (2/2): 

 • Maikel van der Vleuten pakt historische medaille in springfinale
 • Sifan Hassan met speels gemak naar finale 1.500 meter
 • Anouk Vetter aan de leiding bij de zevenkamp
 • Handbalvrouwen kansloos uitgeschakeld door Frankrijk
Olympische Spelen · woensdag 4 augustus om 14:11
De samenvatting van deze olympische woensdag (1/2): 

 • Sharon van Rouwendaal zwemt naar het zilver in het open water
 • Hockeysters overklassen Britten in kwartfinale
 • Femke Bol snelt in rappe finale naar brons op 400 meter horden
 • Lavreysen en Hoogland met olympische records naar achtste finales
Handbal · woensdag 4 augustus om 13:19
Frankrijk begint uit te groeien tot een ware angstgegner voor de Nederlandse handbalsters. Op de Olympische Spelen van 2016 in Rio verloor Nederland in de halve finales nipt met 22-23 van de Fransen en twee jaar later schakelde datzelfde Frankrijk Oranje uit op het EK. Daar komt nu dus een derde trauma bij op de Spelen in Tokio.
Handbal · woensdag 4 augustus om 13:10
Afgelopen! Helaas, het olympische toernooi zit erop voor de handbalvrouwen. Nederland wordt overklast door Frankrijk en verliest met 32-22. Een grote teleurstelling voor de handbalsters, die in 2019 nog wereldkampioen werden.
Handbal · woensdag 4 augustus om 13:03
Met nog zeven minuten op de klok lijkt het geloof weg bij de Nederlandse handbalsters. Frankrijk is vandaag gewoon beter en staat op een ruime 29-20 voorsprong.
Gewichtheffen · woensdag 4 augustus om 13:01
Enzo Kuworge is zesde geworden in de finale van het gewichtheffen in de klasse +109 kilogram. De negentienjarige Nederlander kwam op de onderdelen stoten en trekken tot een totaal van 409 kilo. Het goud gaat naar de Georgiër Lasha Talakhadze.
Handbal · woensdag 4 augustus om 12:53
Het lijkt voorbij voor Nederland. Met nog een kwartier op de klok is het verschil met Frankrijk negen doelpunten. De Nederlandse defensie heeft weinig grip op de flitsende aanvallen van Frankrijk.
Handbal · woensdag 4 augustus om 12:47
Nog twintig minuten te gaan. Nederland kan nu goed tegenstand bieden aan de Fransen. De handbalsters hebben het vooral in de eerste tien minuten laten liggen. De stand is nu 23-17 in het voordeel van de Franse vrouwen.
Handbal · woensdag 4 augustus om 12:42
Nu ook een straf voor Danick Snelder en daar profiteren de Fransen direct van: 22-15.
Handbal · woensdag 4 augustus om 12:40
Twee minuten straf voor Laura Flippes, Nederland is even in overtal en lijkt weer wat beter in de wedstrijd te komen. Het staat nu 21-15, die marge is nog steeds moeilijk te overbruggen.
Handbal · woensdag 4 augustus om 12:37
De vrouwen zijn begonnen aan de tweede helft van hun kwartfinale tegen Frankrijk. Het staat 20-12 in het voordeel van de Fransen, we moeten hopen op een klein wondertje in Tokio.
Synchroonzwemmen · woensdag 4 augustus om 12:32
Bregje en Noortje de Brouwer zijn als negende geëindigd in de finale van het synchroonzwemmen voor duo's. De tweeling had zich ook als negende geplaatst, maar kon nooit echt een gooi doen naar een medaille. Het goud gaat naar de Russinnen Kolesnichenko en Romashina.
Handbal · woensdag 4 augustus om 12:23
Rust! De Nederlandse handbalvrouwen kijken halverwege tegen een 19-11-achterstand aan. Bovendien moest sterspeelster Lois Abbingh geblesseerd de strijd staken in Tokio. Kunnen de handbalsters nog eens mentale veerkracht tonen in de tweede helft?
Atletiek · woensdag 4 augustus om 12:15
De Nederlandse vrouwen zijn bezig aan een ware inhaalslag. Ze gaan steeds beter spelen en komen terug tot 16-11! Er is nog meer dan een half uur te spelen, het kan opeens weer alle kanten op.
woensdag 4 augustus om 12:12
Wereldrecordhoudster Iuliia Kaplina is woensdag in Tokio in de laatste seconde gevallen tijdens een olympische kwalificatiewedstrijd in het snelheidsklimmen. De Russische klimster barstte nog hangend aan haar veiligheidstouw in tranen uit.
Topfavoriet Kaplina in tranen na dramatische val van klimwand
32
Topfavoriet Kaplina in tranen na dramatische val van klimwand
Handbal · woensdag 4 augustus om 12:05
De handbalvrouwen worden overklast door de Fransen en staan na een kwartier op een 14-5-achterstand. Dit lijkt een heel lastig verhaal te worden voor Nederland.
Paardensport · woensdag 4 augustus om 12:02
Voor het eerst sinds 2012 wint Nederland een medaille bij het springen in de paardensport. Toen legde Gerco Schröder in Londen beslag op het zilver. Jeroen Dubbeldam blijft voorlopig de enige Nederlandse springruiter die de olympische titel veroverde op dit onderdeel. Hij deed dat in 2000 in Sydney.
Handbal · woensdag 4 augustus om 11:56
De handbalvrouwen beginnen erg slecht aan de kwartfinale tegen Frankrijk. Ze staan na zeven minuten op een 9-3-achterstand. Er zal snel iets moeten veranderen bij Oranje!
Atletiek · woensdag 4 augustus om 11:53
Anouk Vetter gaat aan de leiding in de zevenkamp! De 28-jarige Vetter loopt een uitstekende 200 meter en gaat na vier onderdelen aan de leiding. Morgen gaan de zevenkampsters verder. Dan staan onder andere het verspringen en speerwerpen op het programma. Speerwerpen is de specialiteit van Vetter.
Paardensport · woensdag 4 augustus om 11:51
Springruiter Maikel van der Vleuten pakt brons met zijn paard Beauville Z! Wat een verrassing voor Nederland. De 33-jarige Van der Vleuten maakt in de beslissende jump-off geen fout onderweg en noteert een tijd van 38,90 seconden, waarmee hij beslag legt op de bronzen medaille. Hij komt een kleine seconde tekort voor olympisch goud, maar daar zal hij niet om malen.
Handbal · woensdag 4 augustus om 11:47
De handbalsters zijn begonnen aan hun kwartfinale tegen Frankrijk. Kunnen de Nederlandse vrouwen doorstoten tot de halve finales?
Atletiek · woensdag 4 augustus om 11:42
Een goede race van Emma Oosterwegel. Zij wint haar 200 meter op de zevenkamp in een persoonlijk record van 24,25 seconden. Ze kan wat plaatsjes gaan opschuiven in het klassement, waarin ze op een voorlopige twaalfde plaats staat.
Atletiek · woensdag 4 augustus om 11:34
De vrouwen zijn begonnen aan het vierde onderdeel op de zevenkamp, de 200 meter. Nadine Broersen loopt in de eerste heat naar een zevende tijd in 25,57 seconden. In de volgende heats komen Emma Oosterwegel en medaillekandidaat Anouk Vetter nog in actie.
Paardrijden · woensdag 4 augustus om 11:27
Maikel van der Vleuten behoudt de snelste tijd en plaatst zich met vijf anderen voor de laatste finaleronde! Daarin gaan de zes ruiters de medailles verdelen op het individuele springonderdeel bij het paardrijden.
Paardrijden · woensdag 4 augustus om 11:18
Maikel van der Vleuten rijdt foutloos in zijn finale bij het springen en zet met zijn paard Beauville Z een tijd van 85,31 seconden neer. Hij maakt daarmee een serieuze kans op een medaille in Tokio! Het is nog even afwachten op de resterende ruiters, maar de Nederlander gaat voorlopig aan de leiding!
Atletiek · woensdag 4 augustus om 10:49
Ook Lisanne de Witte redt het helaas niet. De Nederlandse wordt laatste in een tijd van 52,09 seconden en ligt net als Lieke Klaver uit het olympische toernooi. De twee vrouwen kunnen zich gaan richten op de estafettes van de 4x400 meter.
Atletiek · woensdag 4 augustus om 10:45
Lieke Klaver is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale op de 400 meter. De 22-jarige atlete begon heel snel aan haar halve finale, maar kwam op de laatste meters tekort om mee te gaan met de besten. Klaver wordt uiteindelijk zesde in een tijd van 51,37 seconden. Het is nu de beurt aan Lisanne de Witte.
Atletiek · woensdag 4 augustus om 10:41
Anouk Vetter verbetert haar afstand bij het kogelstoten niet, maar eindigt wel als tweede bij het kogelstoten. De zevenkampster schuift na drie onderdelen op naar de tweede plaats in het klassement. Het volgende onderdeel is de 200 meter, die rond 13.30 uur begint.
Paardrijden · woensdag 4 augustus om 10:37
Marc Houtzager heeft een matige run neergezet in de finale van het springonderdeel. De Nederlander kwam een aantal keer niet goed over de hindernissen en incasseerde daarmee veel strafseconden. Houtzager staat met zijn paard Dante op een voorlopige zesde plaats, maar er moeten nog veel ruiters volgen.
Atletiek · woensdag 4 augustus om 10:25
Anouk Vetter is heel goed bezig tijdens het kogelstoten op de zevenkamp. De Nederlandse gooit met 15,29 meter haar beste afstand van het seizoen en staat op een virtuele tweede plaats in het algemeen klassement. Nadien Broersen en Emma Oosterwegel moeten genoegen nemen met een voorlopige twaalfde en zeventiende plaats.
Atletiek · woensdag 4 augustus om 10:18
Daar is de versnelling van Sifan Hassan, ze loopt ontzettend makkelijk en wint de halve finale in een tijd van 4.00,23. Het lijkt haar totaal geen moeite te kosten, Hassan kan zich nu richten op de finale van vrijdag.
Atletiek · woensdag 4 augustus om 10:13
Hassan begint zoals gebruikelijk helemaal achteraan de groep. In de laatste rondes zal ze weer willen versnellen.
Atletiek · woensdag 4 augustus om 10:11
Sifan Hassan staat klaar voor haar halve finale op de 1.500 meter. Normaal gesproken zou dit geen probleem moeten zijn voor de olympisch kampioene op de 5.000 meter. Maar hoe zit het met de vermoeidheid van de Nederlandse?
woensdag 4 augustus om 09:58
Over enkele minuten beginnen de ruiters aan de finale bij het springen. Voor Nederland komen Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager in actie, vooral eerstgenoemde is een serieuze kanshebber voor de medailles. Van der Vleuten zette in de kwalificatie op zijn paard Beauville Z de vierde tijd neer.
Olympische Spelen · woensdag 4 augustus om 09:43
Deze Nederlanders zien we in de bomvolle, komende uren in actie in Tokio (2/2): 
 • 12.30 uur: Synchroonzwemmen, finale met Bregje en Noortje de Brouwer
 • 12.45 uur: Gewichtheffen, klasse +109 kg met Enzo Kuworge
 • 13.30 uur: Atletiek, zevenkamp, 200 meter met Anouk Vetter, Nadine Broersen en Emma Oosterwegel
 • 13.45 uur: Handbal, kwartfinale Nederland-Frankrijk
Olympische Spelen · woensdag 4 augustus om 09:41
Deze Nederlanders zien we in de bomvolle, komende uren in actie in Tokio (1/2):

 • 12.00 uur: Paardrijden, springen individueel, finale met Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager
 • 12.05 uur: Atletiek, zevenkamp, kogelstoten met Anouk Vetter, Nadine Broersen en Emma Oosterwegel
 • 12.12 uur: Atletiek, 1.500 meter, halve finales met Sifan Hassan
 • 12.30 uur: Atletiek, 400 meter, halve finales met Lieke Klaver en Lisanne de Witte
Baanwielrennen · woensdag 4 augustus om 09:22
Ook Harrie Lavreysen heeft geen kind aan zijn directe tegenstander in de tweede ronde. Hij wint gemakkelijk van de Surinamer Jair Tjon En Fa en gaat net als Jeffrey Hoogland naar de achtste finales van morgen.
Baanwielrennen · woensdag 4 augustus om 09:19
Jeffrey Hoogland wint! De Nederlander verslaat de Duitser Boëtticher met een versnelling vanuit het zadel en mag zich morgen klaarstomen voor de achtste finales. Het is nu weer de beurt aan Harrie Lavreyen, die sprint tegen de Surinamer Jair Tjon En Fa.
Baanwielrennen · woensdag 4 augustus om 09:15
Bij de ploegenachtervolging van de mannen snelt Italië naar het goud in een nieuw wereldrecord! De Italianen met INEOS-renner Ganna in de gelederen, klokken een fantastische 3.42,032 en rijden gemiddeld 64,8 kilometer per uur op de baan in Izu. Ze verslaan de Denen, die het zilver pakken. Het brons is voor Australië.
Baanwielrennen · woensdag 4 augustus om 08:59
Jeffrey Hoogland neemt het over een kwartier op tegen de Duitser Stefan Boëtticher voor een plek in de achtste finales. Hoogland reed eerder vandaag een olympisch record in exact dezelfde tijd als zijn maatje Harrie Lavreysen.
Schoonspringen · woensdag 4 augustus om 08:40
Celine van Duijn heeft zich geplaatst voor de halve finale op de 10 meterplank. De schoonspringster eindigt na vijf sprongen met een score van 306,80 op een keurige elfde plek, de beste achttien springers zijn geplaatst voor de halve finales van morgen. De beste score was voor de Chinese Yuxi Chen, die naar een puntentotaal van 390,70 sprong.
Baanwielrennen · woensdag 4 augustus om 08:34
Ook Shanne Braspennincx is door, ze wint haar heat knap voor de Duitse wereldkampioene Emma Hinze. Alle Nederlanders zijn door naar de volgende rondes!
Baanwielrennen · woensdag 4 augustus om 08:24
Shanne Braspennincx gaat binnen enkele minuten beginnen aan haar herkansing op de keirin. In de laatste heat met vier vrouwen is een plek bij de eerste twee genoeg voor kwalificatie voor de volgende ronde.