Brazilië en Spanje hebben zich dinsdag geplaatst voor de finale van het olympisch voetbaltoernooi. De Brazilianen, met Ajax-aanvaller Antony, versloegen na penalty's Mexico. Spanje was na verlenging met 1-0 te sterk voor Japan.

Brazilië en Mexico kwamen in zowel de reguliere speeltijd als in de verlenging niet tot scoren. Eduardo Aguirre en Carlos Rodríguez misten vanaf 11 meter namens Mexico. Daar stonden geen gemiste strafschoppen van Brazilië tegenover.

Dani Alves schoot als eerste raak namens de titelverdediger en Reinier knalde de beslissende 4-1 binnen. Daardoor waren de 'Goddelijke Kanaries' net als in 2012 en 2016 zeker van de olympische finale. Antony had een basisplaats en werd na negentig minuten gewisseld. In de voorgaande vier duels van zijn land verscheen hij ook aan de aftrap.

Brazilië was in de slotfase van de reguliere speeltijd al dicht bij de zege. Topscorer Richarlison, al goed voor vijf doelpunten op de Spelen, kopte echter op de paal. Brazilië kreeg ook een strafschop toegekend, maar de videoscheidsrechter maakte die beslissing ongedaan.

Japan en Spanje kwamen niet tot scoren in de reguliere speeltijd.

Japan en Spanje kwamen niet tot scoren in de reguliere speeltijd.
Japan en Spanje kwamen niet tot scoren in de reguliere speeltijd.
Foto: Getty Images

Spanje slaat toe in verlenging

Spanje trad aan met bekende namen als Dani Olmo, Pedri en Mikel Oyarzabal. Ook Marco Asensio viel nog in, maar het lukte het Europese land niet om Japan in de reguliere speeltijd - ondanks een flink overwicht - over de knie te krijgen.

In de tweede helft leek Spanje wel een penalty te krijgen, maar die werd door de VAR teruggedraaid. Het duel leek ook op penalty's uit te draaien, maar Asensio zorgde op aangeven Oyarzabal in de 115e minuut voor het winnende doelpunt.

De finale tussen Brazilië en Spanje is zaterdag. Japan en Mexico strijden een dag eerder om het brons.