Het internationaal olympisch comité (IOC) heeft dinsdag het Chinees olympisch team om opheldering gevraagd. Twee winnaressen van gouden medailles zouden tijdens hun podiumceremonie speldjes hebben gedragen met daarop de afbeelding van Mao Zedong, de grondlegger van het communistische China.

Het gaat om Bao Shanju en Zhong Tianshi, winnaressen van de teamsprint bij de vrouwen. Politieke acties van atleten waren lang verboden op Olympische Spelen. Het IOC heeft de regels voor Tokio aangepast, waardoor atleten zich op sociale media en voor de start van een wedstrijd mogen uiten.

Ze mogen bijvoorbeeld knielen. Na de start van een evenement en ook bij medailleceremonies en in het olympisch dorp blijven politieke acties echter verboden.

Het IOC kondigde maandag ook een onderzoek aan naar Raven Saunders, die goud won bij het kogelstoten. De Amerikaanse, een voorvechtster van lhbti-rechten, vormde op het podium met haar armen een kruis boven haar hoofd en zei dat het een symbool was voor alle mensen die onderdrukt worden.

"We hebben contact met het Chinees olympisch comité gehad en om een rapport over de hele gang van zaken gevraagd", aldus IOC-woordvoerder Mark Adams.

De speldjes van Mao werden in de jaren zestig uit loyaliteit met de communistische partij door honderden miljoenen mensen gedragen. Ook Xi Jinping, de huidige Chinese leider, laat de beeltenis van Mao regelmatig terugkomen.