Goedemorgen en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Menno Waebeke en ik houd je op de hoogte van de twaalfde dag van de Olympische Spelen.

Golf · dinsdag 3 augustus om 21:57
Om 0.41 uur begint Anne van Dam aan het golftoernooi op de Olympische spelen. Golf stond in 2016 in Rio de Janeiro voor het eerst op de olympische agenda sinds de Spelen van St. Louis in 1904. Joost Luiten was vijf jaar geleden de eerste Nederlandse golfer ooit op de Spelen en Van Dam wordt in Tokio dus de eerste Nederlandse vrouwelijke golfer die meedoet.
Openwaterzwemmen · dinsdag 3 augustus om 21:51
Nog 8,6 km - De eerste ronde zit erop en het is duidelijk dat Van Rouwendaal zojuist behoorde tot de groep die even wat wilde drinken. Ze ligt op de 22e positie en heeft meer dan 15 seconden achterstand op koploper Ana Marcela Cunha uit Brazilië.
Openwaterzwemmen · dinsdag 3 augustus om 21:50
Nog 8,8 km - Vlak voor het beëindigen van de eerste ronde is er voor de zwemsters een mogelijkheid om wat te drinken. Sommigen kiezen daarvoor, anderen gaan meteen door.
Openwaterzwemmen · dinsdag 3 augustus om 21:46
Het beeld van de start, zo'n vijftien minuten geleden.
Openwaterzwemmen · dinsdag 3 augustus om 21:44
Nog 9,1 km - Bij het eerste meetpunt na 0,9 kilometer gaat de Duitse Leonie Beck nipt aan de leiding. Van Rouwendaal zit middenin het compacte groepje op de twaalfde plaats.
Openwaterzwemmen · dinsdag 3 augustus om 21:38
Nog 9,6 km - Het is aftasten in de openingsfase en dat is begrijpelijk met nog een groot aantal kilometers voor de boeg. In Rio deed van Rouwendaal er iets minder dan twee uur over.
Openwaterzwemmen · dinsdag 3 augustus om 21:31
Start! Direct na het startsein springen de 25 vrouwen in het warme water. De omstandigheden zijn lastig in het water van Odaiba Marine Park. De watertemperatuur is enorm hoog - bijna 30 graden Celcius - en de opkomende zon maakt het in de vroege Japanse ochtend lastig navigeren.
Openwaterzwemmen · dinsdag 3 augustus om 21:23
We beginnen dus in de Japanse wateren, waar Sharon van Rouwendaal begint aan de jacht op haar tweede olympische titel. Het zou een unicum zijn: nooit eerder won een openwaterzwemmer tweemaal op rij goud op de zwemmarathon die sinds 2008 olympisch is.
Olympische Spelen · dinsdag 3 augustus om 21:17
Waar kunnen we naar uitkijken in deze bomvolle nacht?

 • 23.30 uur: openwaterzwemmen, 10 km
 • Sharon van Rouwendaal
 • 3.30 uur: hockey, halve finales
 • Nederland-Groot-Brittannië
 • 4.30 uur: 400m horden, finale
 • Femke Bol
Olympische Spelen · dinsdag 3 augustus om 21:10
Olympische Spelen · dinsdag 3 augustus om 21:09
In alle vroegte barst het olympische geweld alweer los in Tokio. Sharon van Rouwendaal start 6.30 uur Japanse tijd (23.30 uur Nederlandse tijd) aan haar missie om haar olympische titel van Rio in 2016 te prolongeren. Later deze nacht komen ook de Nederlandse hockeysters en Femke Bol in actie.
dinsdag 3 augustus om 13:38
De twaalfde dag van de Olympische Spelen zit erop. Dit zijn de hoogtepunten:

 • De baanwielrenners veroveren goud op de teamsprint;
 • Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz pakken brons;
 • De waterpolosters worden uitgeschakeld door Hongarije;
 • Zeiler Nicholas Heiner grijpt naast een medaille in de Finn;
 • Bart Deurloo valt in de rekstokfinale en wordt zevende;
 • Menno Vloon speelt geen rol van betekenis in finale polsstokhoogspringen.
Paardensport · dinsdag 3 augustus om 13:34
Springruiter Maikel van der Vleuten gaat net als Marc Houtzager naar de finale van morgen! Van der Vleuten maakt net als Houtzager geen fout onderweg en klokt zelfs de vierde tijd van het deelnemersveld, waarmee hij zich met overmacht plaatst voor de eindstrijd.
Paardensport · dinsdag 3 augustus om 13:24
Springruiter Houtzager door naar finale
Springruiter Marc Houtzager is zeker van de olympische finale in Tokio! De Nederlander gaat op zijn paard Dante foutloos over de barrages en klokt een tijd van 88,02 seconden, waarmee hij een ticket voor de eindstrijd van morgen heeft bemachtigd. De beste dertig springruiters gaan naar de finale. Houtzager staat momenteel twintigste. Marc Greve weet al zeker dat hij strandt in de kwalificaties. Het wachten is op Maikel van der Vleuten.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 13:17
Ai! Armand Duplantis slaagt er net niet in om zijn wereldrecord van 6,18 meter te verbeteren in de olympische finale van het polsstokhoogspringen. De Zweed ziet vooral bij zijn tweede poging de dwarslat op 6,19 meter net naar beneden vallen. Een schrale troost: hij is voor het eerst in zijn loopbaan olympisch kampioen.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 13:08
Duplantis pakt olympische titel bij polsstokhoogspringen
Armand Duplantis maakt zijn favorietenstatus waar bij het polsstokhoogspringen en verovert de olympische titel! De Zweed komt als enige over de 6,02 meter en is daarmee zeker van het goud. Momenteel doet hij nog een poging om zijn eigen wereldrecord van 6,18 meter te verbeteren. Zijn eerste sprong op 6,19 meter mislukte.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 13:01
Elaine Thompson kan bogen op een indrukwekkende olympische erelijst:

100 meter:
2x goud (2016, 2021)

200 meter:
2x goud (2016, 2021)
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 12:59
Dit is de uitslag van de 200 meter bij de vrouwen:

 1. Elaine Thompson (Jam) - 21,53
 2. Christine Mboma (Nam) - 21,81
 3. Gabrielle Thomas (VS) - 21,87
 4. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam) - 21,94
 5. Marie-Josée Ta Lou (Ivo) - 22,27
 6. Beatrice Masilingi (Nam) - 22,28
 7. Mujinga Kambundji (Zwi) - 22,30
 8. Shaunae Miller (Bah) - 24,00
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 12:52
Elaine Thompson verovert met overmacht olympisch goud op de 200 meter bij de vrouwen! De Jamaicaanse slaat de fenomenale dubbelslag op de sprint, net als vijf jaar geleden in Rio de Janeiro. Ze doet dat in stijl: haar 21,53 seconden is de op één na snelste tijd ooit gelopen op de 200 meter.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 12:47
Bij afwezigheid van Dafne Schippers is dit startlijst van de 200 meter bij de vrouwen. Shelly-Ann Fraser-Pryce, Elaine Thompson (de winnares van de 100 meter) en Marie-Josée Ta Lou zijn de favorieten voor de olympische titel.

2. Mujinga Kambundji (Zwi)
3. Gabrielle Thomas (VS)
4. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam)
5. Christine Mboma (Nam)
6. Marie-Josée Ta Lou (Ivo)
7. Elaine Thompson (Jam)
8. Beatrice Masilingi (Nam)
9. Shaunae Miller (Bah)
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 12:42
We maken ons op voor de finale van de 200 meter bij de vrouwen. Dafne Schippers heeft zich niet weten te plaatsen voor deze eindstrijd. De Utrechtse, die vijf jaar geleden in Rio de Janeiro nog zilver won, kampt al enige tijd met een dubbele hernia en dat brak haar gisteren op in haar halve eindstrijd, waarin ze met 23,03 seconden teleurstellend als zesde eindigde. Nederland is daarom niet vertegenwoordigd in deze finale.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 12:34
Negentienjarige Mu pakt olympische titel op 800 meter
Een sensatie op de 800 meter bij de vrouwen. De pas negentienjarige Athing Mu verovert met groots machtsvertoon de olympische titel op het onderdeel. Mu gaat al na 400 meter aan de leiding en geeft haar voorsprong niet meer weg. Het zilver gaat naar de eveneens negentienjarige Britse Keely Hodgkinson. De Amerikaanse Raevyn Rogers pakt het brons.
Baanwielrennen · dinsdag 3 augustus om 12:24
Büchli krijgt gouden plak pas na lang overleg
Een opvallend moment bij de podiumceremonie van de baanwielrenners op de teamsprint. De Nederlandse kampioenen moesten na de gewonnen finale lang vechten om met z'n vieren op het podium te mogen staan. Matthijs Büchli, die alleen de kwalificatie reed, mocht pas na hoog overleg de titel vieren met zijn ploeggenoten. Bij de WK baanwielrennen is het heel normaal dat er vier baansprinters gelauwerd worden, maar in de regels van het internationaal olympisch comité (IOC) staat dat alleen de drie renners die de finale rijden op het podium mogen staan bij de ceremonie. Pas na een ingreep van sportkoepel NOC*NSF ging het IOC overstag.
Zwemmen · dinsdag 3 augustus om 12:18
Synchroonzwemsters De Brouwer naar finale
Synchroonzwemsters Bregje en Noortje de Brouwer zijn zeker van de finale op het onderdeel duet vrije routine. De 22-jarige tweelingzussen uit het Brabantse Goirle noteren bij de technische routine een score van 87,26, wat boven op de score uit de voorronde genoeg is om zich bij de beste zestien te scharen. De finale staat morgen om 12.30 uur (Nederlandse tijd) op het programma.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 12:07
Taymir Burnet strandt in de halve finale op de 200 meter. De 28-jarige man uit Curaçao wordt laatste in zijn heat en kan de olympische finale vergeten. Hij klopt 20,90 seconden, waarmee hij liefst drie tienden van een seconde langzamer is dan in de series. Een teleurstellend optreden voor Burnet.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 12:06
Het voorstellen is begonnen in het olympisch stadion in Tokio. Taymir Burnet maakt een peacegebaar. Hij start vanuit baan twee, niet geheel ideaal vanwege de krappe binnenbocht.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 12:04
Het is wachten op Taymir Burnet voor zijn halve finale op de 200 meter. Kan de 28-jarige sprinter uit Curaçao, de man met de eeuwige lach, voor een stunt zorgen en de finale van het onderdeel bereiken? Over een paar minuten komt hij uit de startblokken.
Synchroonzwemmen · dinsdag 3 augustus om 11:17
De zusjes De Brouwer staan op een voorlopige vierde plaats bij de technische routine van het synchroonzwemmen. De tweeling zal in spanning afwachten of het genoeg is voor een finaleplek. Er volgen nog dertien andere duo's, de beste twaalf gaan door.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 11:15
Ai, het lukt Menno Vloon niet om over de 5,70 meter te springen. De Nederlander is daardoor uitgeschakeld in de finale bij het polsstokhoogspringen, een teleurstelling voor Vloon die eerder dit seizoen over een hoogte van 5,96 meter kwam.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 11:13
Zuur moment voor Mike Foppen: in zijn serie op de 5.000 meter loopt de Nederland een blessure op. Hij moet uitstappen en gaat niet naar de halve finales.
Voetbal · dinsdag 3 augustus om 11:10
Bij het voetbal heeft Brazilië zich geplaatst voor de finale. De Brazilianen, met Ajacied Anthony in de basis, verslaan Mexico na strafschoppen. De tegenstander komt uit de andere halve finale tussen Spanje en gastland Japan.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 10:55
De eerste poging van Menno Vloon op de 5,70 meter mislukt, de Nederlander krijgt nog twee kansen om de hoogte te overbruggen.
Synchroonzwemmen · dinsdag 3 augustus om 10:52
Bregje en Noortje de Brouwer hebben voorlopig de tweede score tijdens de technische routine bij het synchroonzwemmen. De Nederlanders kregen 175.4279 punten voor hun technische kuur, de beste twaalf plaatsen zich voor de finale. Het wordt spannend, want de zusjes De Brouwer stonden na gisteren op de tiende plek. Er zijn nog 21 deelnemers.
Atletiek · dinsdag 3 augustus om 10:45
Menno Vloon is inmiddels begonnen aan zijn finale bij het polsstokhoogspringen. De Nederlander is gemakkelijk over de eerste hoogte van 5,55 meter gekomen, hier zal het verschil nog niet gemaakt worden.
Turnen · dinsdag 3 augustus om 10:38
Bart Deurloo wordt zevende in de finale van de rekstok met een score van 12.266 punten. Deurloo viel van de rekstok af en kon daardoor een goede score wel vergeten. Het goud gaat naar de Japanner Daiki Hashimoto.
Turnen · dinsdag 3 augustus om 10:34
Ai! Bart Deurloo valt van de rekstok en kan een goede score vergeten, zuur voor de Nederlander.
Turnen · dinsdag 3 augustus om 10:30
Bart Deurloo gaat straks als laatste beginnen aan zijn oefening in de finale van de rekstok. De Kroaat Srbic gaat aan de leiding met een score van 14.900 punten.
Waterpolo · dinsdag 3 augustus om 10:26
Afgelopen! Nederland verliest met 11-14 van Hongarije en ligt uit het olympische toernooi. Enorm zuur voor de waterpolovrouwen die niet onderdeden voor de Hongaren.
Waterpolo · dinsdag 3 augustus om 10:24
11-13 voor Hongarije, de marge is weer twee en dus lijkt het voorbij voor Nederland in deze kwartfinale.
Waterpolo · dinsdag 3 augustus om 10:23
Een handblessure bij de Hongaarse keepster en dus vraagt een Hongarije time-out aan. Er staan nog 56 seconden op de klok, Nederland kijkt tegen een 11-12-achterstand aan en Hongarije heeft de bal.
Waterpolo · dinsdag 3 augustus om 10:20
11-12! Een afstandsschot van Dagmar Genee valt zo in het Hongaarse doel, de waterpolosters hebben nog één doelpunt nodig om op gelijke hoogte te komen.
Waterpolo · dinsdag 3 augustus om 10:18
Hongarije slaat nu weer een klein gaatje en komt op 10-12, de waterpolovrouwen moeten het spel van het einde van het derde kwart zien terug te vinden.
Waterpolo · dinsdag 3 augustus om 10:17
Nog vijf minuten! Hongarije komt op een kleine 11-10-voorsprong in het zwembad in Tokio. Kan Nederland deze wedstrijd uit het vuur slepen?
Waterpolo · dinsdag 3 augustus om 10:14
Fantastische goal van Van der Kraats in het vierde kwart, het staat 10-10!