De Belarussische atlete Krystsina Tsimanouskaya is in veilige handen, nadat ze bijna tegen haar zin de Olympische Spelen in Tokio had verlaten en op het vliegtuig naar huis was gezet. Volgens het internationaal olympisch comité (IOC) heeft ze in een veilige omgeving de nacht doorgebracht in een hotel bij de luchthaven Haneda in Tokio.

Een woordvoerder van het IOC meldde maandag dat afgevaardigden van de organisatie rechtstreeks met Tsimanouskaya hebben gesproken en dat zij hen heeft verzekerd dat ze zich veilig voelt. Het IOC spreekt haar later maandag opnieuw om te vragen welke volgende stappen ze wil ondernemen en zei haar te zullen steunen in haar beslissing.

Tsimanouskaya verblijft naar verluidt op de Poolse ambassade in Japan. De Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken Marcin Przydacz meldt op Twitter dat ze een visum heeft gekregen en dat ze haar carrière in Polen kan voortzetten. De echtgenoot en het kind van Tsimanouskaya zouden vanuit Belarus naar Oekraïne zijn gevlucht.

Zondag liet Tsimanouskaya via een bericht op Telegram weten dat ze uit de olympische ploeg van Belarus was gezet nadat ze openlijk kritiek had geleverd op haar "incompetente en nalatige" coaches. "Ik ga niet terug naar Belarus", vertelde ze. Op luchthaven Haneda riep ze de hulp in van de politie en het IOC. "Ik ben onder druk gezet."

Belarussische atlete komt na kritiek op coaches aan bij Poolse ambassade
45
Belarussische atlete komt na kritiek op coaches aan bij Poolse ambassade

IOC vraagt olympisch comité van Belarus om opheldering

De 24-jarige Tsimanouskaya zou maandag starten op de 200 meter als een van de concurrenten van Dafne Schippers, maar ze is niet in actie gekomen. Ze zou zonder haar medeweten ook door haar coaches zijn toegevoegd aan de estafetteploeg voor de 4x400 meter.

"Ik ben aan de estafetteploeg toegevoegd omdat sommige van onze meisjes niet naar Japan zijn gekomen, omdat ze niet genoeg dopingtests hebben ondergaan", stelde Tsimanouskaya, die de 400 meter normaal gesproken niet op haar programma heeft staan. Vrijdag strandde ze in de series van de 100 meter.

Het IOC heeft het olympisch comité van Belarus om opheldering over het incident gevraagd. Het olympisch comité van Belarus verklaarde zondag dat besloten was Tsimanouskaya op het vliegtuig te zetten op advies van de teamarts wegens "emotionele en psychische problemen".