Merel Blom en Janneke Boonzaaijer zijn zondag allebei gediskwalificeerd op het olympisch eventingtoernooi. De Nederlandse amazones gingen op het onderdeel crosscountry in de fout in en mogen maandag niet meer in actie komen op springen, het laatste onderdeel.

Blom verzuimde met haar paard The Quizmaster over een element te springen. Boonzaaijer leek de race met haar paard Champ de Tailleur wel uit te rijden, maar werd ook uit de wedstrijd gehaald. Ook zij bleek een hindernis op het parcours niet goed te hebben genomen.

Blom en Boonzaaijer konden de afgelopen dagen ook niet overtuigen op het onderdeel dressuur. Blom begon als de nummer 21 van het klassement aan de crosscountry. Boonzaaijer stond dertigste na de dressuur.

Na het onderdeel crosscountry gaat de Brit Oliver Townend met 23,60 strafpunten aan de leiding. De top drie wordt gecompleteerd door de Duitse Julia Krajewski (25,60) en Townends landgenoot Laura Collett (25,80).

In het teamklassement, waar Nederland niet aan meedeed, leidt Groot-Brittannië met 78,30 strafpunten voor Australië (96,20) en Frankrijk (97,10).

Het eventingtoernooi bestaat uit de onderdelen dressuur, crosscountry en springen. Het slotonderdeel staat later op zondag op het programma.