Simone Biles heeft zich zondag ook afgemeld voor de olympische finale op het onderdeel vloer. De Amerikaanse topturnster kampt in Tokio met mentale problemen.

De 24-jarige Biles heeft sinds de landenwedstrijd van dinsdag last van zogenoemde 'twisties', die ervoor zorgen dat lichaam en geest niet in balans zijn en ze tijdens oefeningen geen gevoel voor richting heeft. Ze trok zich terug uit de landenwedstrijd en liet daarna ook de finales op de meerkamp, brug en sprong schieten.

De Amerikaanse turnbond maakte zondag bekend dat Biles nu ook de vloerfinale aan zich voorbij laat gaan. Later deze week volgt er een besluit over haar deelname aan de strijd om de medailles op de balk. "Hoe dan ook, we staan allemaal achter je Simone", schrijft USA Gymnastics in een korte verklaring op Twitter.

Voor deze Spelen gold Biles als topfavoriet op bijna alle onderdelen. Het turnfenomeen veroverde vijf jaar geleden bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goud op de onderdelen vloer, sprong, de individuele meerkamp en de teammeerkamp. Daarnaast pakte ze brons in de balkfinale, die werd gewonnen door Sanne Wevers.

De finale van de balk staat dinsdag om 10.50 uur (Nederlandse tijd) op het programma. Titelverdedigster Sanne Wevers ontbreekt sowieso, want de Friezin wist zich niet te kwalificeren voor de eindstrijd.