Goedendag en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Menno Waebeke en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen op de Olympische Spelen. Veel plezier!

Beachvolleybal · zondag 1 augustus om 13:45
Afgelopen! Het zit erop voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Het duo verliest met 21-17 en 21-19 van het Noorse duo Mol/Sorum, helaas geen medailles voor de Nederlandse beachvolleyballers in Tokio.
Beachvolleybal · zondag 1 augustus om 13:40
Het is spannend in Tokio, Brouwer en Meeuwsen staan momenteel 19-18 achter, kunnen de Nederlanders dit nog omdraaien?
Beachvolleybal · zondag 1 augustus om 13:33
Het staat gelijk! Brouwer en Meeuwsen zitten veel beter in de wedstrijd nu en komen op gelijke hoogte tegen Mol en Sorum.
Beachvolleybal · zondag 1 augustus om 13:27
Het duo Brouwer/Meeuwsen komt iets terug in de wedstrijd, het staat nu 8-7 voor de Noren.
Beachvolleybal · zondag 1 augustus om 13:23
De Nederlanders komen met 4-1 achter in de tweede set en lopen eigenlijk al de hele wedstrijd achter de feiten aan. Brouwer en Meeuwsen zijn de laatste Nederlandse beachvolleyballers die nog actief zijn op de Spelen.
Beachvolleybal · zondag 1 augustus om 13:18
Brouwer en Meeuwsen verliezen de eerste set met 21-17 van de Noren. De tweede set mag nu niet verloren gaan, anders zit het toernooi van de beachvolleyballers erop.
Beachvolleybal · zondag 1 augustus om 13:05
We sluiten deze olympische zondag af met beachvolleybal. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen nemen het in de achtste finales op tegen het Noorse duo Anders Mol en Christian Sorum.
Atletiek · zondag 1 augustus om 12:59
De uitslag van de 100 meter finale bij de mannen: 

 1. Lamont Jacobs (Ita) - 9,80 seconden
 2. Fred Kerley (VS) - 9,84 
 3. Andre De Grasse (Can) - 9,89
 4. Akani Simbine (Zaf) - 9,93 
 5. Ronnie Baker (VS) - 9,95
 6. Bingtian Su (Chi) - 9,98
 7. Enogh Adegoke (Nig) - DNF
 8. Zharnel Hughes (Gbr) - DSQ
Atletiek · zondag 1 augustus om 12:53
De Italiaan Jacobs wint! Toch wel een enorme verrassing hier in Tokio, Lamont Jacobs wint in 9,80 seconden de finale van de 100 meter. De Amerikaan Fred Kerley pakt het zilver, de ervaren Canadees Andre de Grasse wordt derde en wint brons.
Atletiek · zondag 1 augustus om 12:51
Oei, valse start van Zharnel Hughes! De Brit krijgt de rode kaart en wordt gediskwalificeerd.
Atletiek · zondag 1 augustus om 12:50
De show in Tokio is begonnen, de mannen gaan binnen enkele minuten starten aan de olympische finale op de 100 meter.
Atletiek · zondag 1 augustus om 12:43
Yulimar Rojas springt een nieuw wereldrecord bij het hinkstapspringen voor vrouwen. De Venezolaanse komt tot een geweldige afstand van 15,67 meter! Het oude wereldrecord, dat in 1995 gesprongen werd door de Oekraïense Inessa Kravets, stond op 15,50 meter.
Atletiek · zondag 1 augustus om 12:34
We sluiten deze atletiekdag af met het koningsnummer! Om 14:50 uur gaan de mannen beginnen aan de 100 meter, dit is de startlijst: 

Baan 2: Akani Simbine (Zaf)
Baan 3: Lamont Jacobs (Ita)
Baan 4: Zharnel Hughes (Gbr)
Baan 5: Fred Kerley (VS)
Baan 6: Bingtian Su (Chi)
Baan 7: Ronnie Baker (VS)
Baan 8: Enogh Adegoke (Nig)
Baan 9: Andre De Grasse (Can)
Atletiek · zondag 1 augustus om 12:19
Nick Smidt wordt zevende in zijn heat en gaat geen rol van betekenis spelen. De Nederlander is kansloos voor een plek in de finale, maar loopt met 49,35 seconden wel knap zijn beste seizoenstijd.
Atletiek · zondag 1 augustus om 12:11
We blijven nog even op de atletiekbaan waar Nick Smidt klaarstaat voor zijn halve finale op de 400 meter horden. De Nederlander zal ver boven zich uit moeten stijgen om een finaleplek te bemachtigen, Smidt ging als 22e door naar de halve finales.
Atletiek · zondag 1 augustus om 11:18
Nadine Visser gaat als zesde door naar de finale op de 100 meter horden: 

 1. Jasmine Camacho-Quinn (Pur) - 12,26 seconden
 2. Britany Anderson (Jam) - 12,40
 3. Kendra Harrison (VS) - 12,51
 4. Tobi Amusan (Nig) - 12,62
 5. Megan Tapper (Jam) - 12,62
 6. Nadine Visser (Ned) - 12,63
 7. Devyne Charlton (Bah) - 12,66
 8. Gabriele Cunningham (VS) - 12,67
Atletiek · zondag 1 augustus om 11:08
Visser naar de finale! Wow, wat een enorm snelle race. Camacho-Quinn uit Puerto-Rico snelt naar een olympisch record in 12.26. Nadine Visser wordt derde in een fantastische tijd van 12.63, ze gaat als zesde door naar de finale van de 100 meter horden. Visser loopt slechts een-honderdste boven haar eigen persoonlijke record.
Atletiek · zondag 1 augustus om 11:06
Daar staat ze, Nadine Visser kan de eerste Nederlandse vrouw ooit worden in de finale van de 100 meter horden. Ze zal rond de 12.70 moeten lopen of nog beter, bij de eerste twee eindigen.
Atletiek · zondag 1 augustus om 11:01
Het duurt nog even voordat we Visser in actie gaan zien. In de tweede heat krijgen meerdere vrouwen een waarschuwing voor een valse start en dus loopt alles wat uit. De Jamaicaanse Anderson snelt in diezelfde heat naar 12.40, slechts vijf-honderdste boven het olympisch record.
Atletiek · zondag 1 augustus om 10:43
Nadine Visser gaat zo beginnen aan de 100 meter horden. Ze moet bij de beste twee of de snelste acht eindigen om door te gaan naar de finale van morgen. Visser loopt in de derde en laatste heat.
Olympische Spelen · zondag 1 augustus om 10:04
Deze Nederlanders komen nog in actie op deze zondag in Japan: 

12.45 uur: Atletiek, vrouwen, 100 meter horden, halve finales (Nadine Visser)
14.15 uur: Atletiek, mannen, 400 meter horden, halve finales (Nick Smidt) 
15.00 uur: Beachvolleybal, mannen, achtste finales Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen-Mol/Sorum (NOO)
Olympische Spelen · zondag 1 augustus om 09:56
Dit gebeurde er de afgelopen ochtend en nacht in Tokio: 

 • Ranomi Kromowidjojo grijpt net naast brons op 50 meter vrije slag 
 • Hockeymannen uitgeschakeld door Australië in kwartfinale 
 • Marit Bouwmeester pakt brons na spannende medalrace 
 • Inge Jansen op knappe vijfde plek bij het schoonspringen
Tennis · zondag 1 augustus om 09:37
Game, set en match voor Zverev! Alexander Zverev heeft geen kind aan Karen Khachanov en verslaat de Rus met 6-3, 6-1. Zverev gunt zijn tegenstander maar één game in de tweede set en sleept het vierde goud van deze Spelen binnen voor Duitsland.
Tennis · zondag 1 augustus om 09:28
5-0! Zverev heeft nog maar één game nodig voor de olympische titel!
Paardrijden · zondag 1 augustus om 09:27
Treurig nieuws voor de Zwitserse ruiters, Robin Godel heeft zijn paard Jet Set bij de Olympische Spelen in Tokio moeten laten inslapen. Het dier kwam tijdens de cross van het onderdeel eventing ten val en liep een zware blessure op. "Vanwege de ernst van de verwonding en de veroorzaakte pijn moest het paard kort daarna worden geëuthanaseerd", zegt het Zwitserse Olympische Comité in een verklaring. Volgens de Zwitserse teamleiding was het ongeval niet te wijten aan een fout van de ruiter of aan de staat van het terrein, Godel zelf bleef ongedeerd.
Tennis · zondag 1 augustus om 09:26
Break! Een lange game, maar opnieuw een break voor Zverev. De favoriet voor het goud in deze finale maakt zijn status helemaal waar. Hij leidt nu met 4-0 in de tweede set. Khachanov heeft een wonder nodig om nog als winnaar van de baan te stappen.
Tennis · zondag 1 augustus om 09:10
Break! Is deze olympische finale nu al beslist? Zverev plaatst vroeg in de tweede set een break en komt op een 2-0-voorsprong.
Tennis · zondag 1 augustus om 09:00
Set Zverev! Daar is de openingsset voor Zverev. De Duitser breekt Khachanov bij 5-3 opnieuw en leidt zo met 1-0 in sets in deze olympische finale.
Tennis · zondag 1 augustus om 08:43
Zverev houdt voorlopig het voordeel in de eerste set. De Duitser, die jaagt op zijn eerste olympische medaille, leidt in de eerste set met 4-2. Zverev overleeft zojuist een breekkans van Khachanov.
Tennis · zondag 1 augustus om 08:27
Break! Zverev slaat als eerste toe in deze olympische finale. De Duitser breekt Khachanov in de derde game en komt zo op een 2-1-voorsprong in de openingsset.
Marathon · zondag 1 augustus om 08:25
Hittegolf in regio van olympische marathon
In de regio waar binnenkort de olympische marathons plaatsvinden, is sprake van een hittegolf. De organisatie had vanwege de verwachte hoge temperaturen in Tokio deze discipline juist verplaatst naar Sapporo, waar het klimaat doorgaans iets milder is. Ook het snelwandelen staat in deze stad op het programma. In Sapporo worden momenteel echter temperaturen van 34 graden gemeten, vergelijkbaar met die in Tokio. De verwachting is dat de omstandigheden de komende week niet veranderen. De organisatie heeft zich nog niet over eventuele consequenties hiervan uitgelaten.
Tennis · zondag 1 augustus om 08:19
We zijn inmiddels onderweg bij de mannenfinale: Khachanov begint met serveren tegen Zverev. Beide heren pakken straks in ieder geval een medaille, maar de kleur is nog niet bekend...
Tennis · zondag 1 augustus om 08:18
Tsjechisch duo pakt olympisch goud in dubbelspel
Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova veroveren het goud in het dubbelspel. Het als eerste geplaatste tweetal maakt de status waar door in de finale het Zwitserse duo Belinda Bencic/Victorija Golubic met 7-5 6-1 te verslaan. Bencic was eerder wel de beste in het enkelspel.
Zeilen · zondag 1 augustus om 08:15
Marit Bouwmeester: 'Het is brons met een gouden randje'
Marit Bouwmeester won vanochtend brons bij het zeilen in de Laser Radial-klasse, na afloop staat de Nederlandse met een dubbel gevoel: "Normaal gesproken zou ik alleen blij zijn met goud, maar na deze hele lastige week voelt het als brons met een gouden randje. Het is supergaaf om samen met mijn broer een medaille te winnen." Bouwmeester maakte na de start onnodig een extra rondje. "Ik werd gelijk aangevallen door de Noorse en raakte de boei. Dan moet je een rondje draaien, maar ik zag dat mensen te vroeg waren gestart dus ik ging ook maar terug. Gisteren werden er bij de mannen zoveel zeilers gediskwalificeerd, dus nam ik het zekere voor het onzekere", aldus Bouwmeester.
Tennis · zondag 1 augustus om 08:11
Wie volgt Andy Murray op?
We gaan ons opmaken voor de mannenfinale bij het tennis. Geen Novak Djokovic, geen Roger Federer, geen Rafael Nadal en geen Andy Murray, die de laatste twee edities won. De eindstrijd gaat tussen Alexander Zverev en Karen Khachanov.
Golf · zondag 1 augustus om 08:09
Amerikaanse golfer Schauffele wint goud
Golfer Xander Schauffele grijpt in Tokio het goud!. De Amerikaan noteert 266 slagen en is daarmee één slag beter dan de Slovaak Rory Sabbatini, die na een slotronde van tien onder par op de laatste dag nog dicht bij de overwinning komt. Zeven spelers eindigen met een totaal van 269 slagen op de gedeelde derde plaats. Zij maken in een onderlinge play-off nog uit wie met het brons naar huis mag.
Hockey · zondag 1 augustus om 07:58
Pirmin Blaak speelde afgelopen nacht de kwartfinale tegen Australië uit met een gebroken kaak. De keeper van de Nederlandse hockeyers kreeg in de wedstrijd tegen Duitsland een bal in zijn gezicht en liep een scheur in zijn kaak op, maar kon vandaag gewoon in actie komen. Nederland verloor met shoot-outs van de Australiërs en werd voor het eerst sinds 1984 uitgeschakeld voor de halve finales.
Olympische Spelen · zondag 1 augustus om 07:42
We krijgen de komende uren geen Nederlanders te zien in Tokio. Rond 12.45 uur begint Nadine Visser aan haar halve finale op de 100 horden. Als er tussentijdse ontwikkelingen zijn op deze Spelen, hoort u dat natuurlijk direct!
Waterpolo · zondag 1 augustus om 07:36
Afgelopen! Nederland verslaat Canada met 15-12 en slaat daarmee de aanval van de Canadezen op de derde plaats af. 

Dat betekent dat de nummer één van de andere groep, de Verenigde Staten, wordt ontlopen in de kwartfinales. Nederland zal als tweede of derde eindigen, afhankelijk van de marge waarmee Australië (naar alle waarschijnlijkheid) wint van Zuid-Afrika. Als Nederland derde wordt, ontmoet het Hongarije. Bij een tweede plaats wacht China.
Waterpolo · zondag 1 augustus om 07:29
Canada komt nog terug tot 14-12, we zitten inmiddels in de laatste minuut.
Waterpolo · zondag 1 augustus om 07:26
Met nog twee minuten te gaan leidt Nederland met 14-10 en lijkt het de zege niet meer te kunnen ontgaan.
Zeilen · zondag 1 augustus om 07:23
De stand voor de allesbepalende medal race van dinsdag: 

 1. Scott (GBR) - 28 punten
 2. Berecz (HON) - 37 punten
 3. Cardona (SPA) - 39 punten
 4. Junior (NZE) - 47 punten 
 5. Heiner - 52 punten 
Waterpolo · zondag 1 augustus om 07:23
Via Simone van der Kraats wordt het 13-10 voor Nederland. Een belangrijk punt, kan Canada hier nog van terugkomen?