Nederland heeft zaterdag nipt naast de medailles gegrepen op de 4x400 meter gemengde estafette op de Olympische Spelen. Liemarvin Bonevacia, Femke Bol, Lieke Klaver en Ramsey Angela kwamen in het Olympic Stadium in Tokio veertien honderdste tekort voor brons.

Het goud ging naar Polen, de Dominicaanse Republiek pakte en de Verenigde Staten veroverde brons. Slotloper Angela liep in de laatste bocht nog aan de leiding, maar werd in de laatste 100 meter ingehaald door drie concurrenten.

Met 3.10,36 liep Nederland een nationaal record op het nieuwe onderdeel. De achterstand op Polen (3.09,87), de Dominicaanse Republiek (3.10,21) en de VS (3.10,22) was klein.

Ten opzichte van de halve finales, waarin Nederland achter Polen de tweede tijd (3.10,69) noteerde, had Nederland twee andere lopers opgesteld: Bonevacia en Bol namen de plaatsen van Jochem Dobber en Lisanne de Witte in.

Bekijk hier hoe het gemengde estafetteteam naast een medaille greep
27
Bekijk hier hoe het gemengde estafetteteam naast een medaille greep

Nederland diende protest in tegen VS

Er is nog een kans dat Nederland alsnog een medaille overhoudt aan de estafette. Enkele uren voor aanvang van de olympische finale diende Nederland namelijk protest in tegen de VS. De Amerikanen zouden in de halve finale een foutieve wissel hebben uitgevoerd.

De Amerikaanse ploeg werd aanvankelijk gediskwalificeerd, maar dat werd later teruggedraaid. Het Nederlandse protest wordt pas na de finale behandeld.

De 4x400 meter gemengd is nieuw op het olympische programma. Nederland is in Tokio ook vertegenwoordigd op alle andere estafettenummers in de atletiek: de 4x100 meter mannen, de 4x100 meter vrouwen, de 4x400 meter mannen en de 4x400 meter vrouwen.

Teleurstelling na de finish bij de Nederlandse ploeg.

Teleurstelling na de finish bij de Nederlandse ploeg.
Teleurstelling na de finish bij de Nederlandse ploeg.
Foto: ANP