Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz gaan toch als koploper in de 49erFX-klasse de medalrace van maandag in. Na een dramatische dag met respectievelijk een vijfde, elfde en zestiende plaats in de laatste drie reguliere races waren de Nederlanders aanvankelijk de leidende positie kwijt, maar door een diskwalificatie van een Amerikaanse boot bleven ze alsnog eerste.

De 29-jarige Bekkering en de één jaar jongere Duetz begonnen als koploper met een voorsprong van één punt op het Spaanse duo Támara Echegoyen/Paula Barcelo en zes punten op de Brazilianen Martine Grael/Kahena Kunze aan de laatste drie reguliere races.

In de windluwe baai van Kamakura gingen Bekkering en Duetz nog goed van start met een vijfde plaats in de tiende race, maar in de elfde en twaalfde race ging het helemaal mis. Het Nederlandse koppel eindigde door een diskwalificatie van de Amerikanen Stephanie Roble en Maggie Shea uiteindelijke als elfde in de elfde race, waarin tot overmaat van ramp Grael en Kunze tweede werden.

De twaalfde race verliep nog dramatischer voor Bekkering en Duetz. Na een zevende positie bij het tweede tussenpunt vielen ze terug naar de zestiende plaats. Die eindnotering mogen ze wel wegstrepen, omdat dit hun slechtste resultaat in de twaalf reguliere races is.

In het klassement staan Bekkering en Duetz met 70 punten op gelijke hoogte met de Brazilianen Grael en Kunze. In de medalrace van maandag tellen de punten dubbel.

Ook de strijd om de zilveren en bronzen medailles is nog bijzonder spannend. Bekkering en Duetz, die op de Spelen van Rio de Janeiro als zevende eindigen, hebben een voorsprong van slechts twee punten op het Duitse duo Tina Lutz/Susann Beucke en zeven punten op nummer vier Echegoyen/Barcelo.

Stand in 49erFX voor medalrace:

  • 1. Annemiek Bekkering/Annette Duetz (Ned) - 70 punten
  • 2. Martina Grael/Kahena Kunze (Bra) - 70 punten
  • 3. Tina Lutz/Susann Beucke (Dui) - 73 punten
  • 4. Támara Echegoyen/Paula Barcelo (Spa) - 77 punten
  • 5. Charlotte Dobson/Saskia Tidey (GBr) - 81 punten

Heiner maakt sprong in klassement

In de Finn rukte Nicholas Heiner op naar de vierde plaats in het algemeen klassement. De 32-jarige Noord-Hollander noteerde een tiende en knappe derde plaats in de zevende en achtste race en heeft daarmee nog altijd een medaille in het zicht.

Met nog twee reguliere races en de medalrace voor de boeg heeft Heiner een achterstand van zeven punten op nummer drie Zsombor Berecz. Giles Scott gaat aan de leiding in het klassement, met slechts twintig punten. Hij won liefst vijf van de acht races.

Bart Lambriex en Pim van Vugt kunnen een olympische medaille in de 49er zo goed als zeker uit hun hoofd zetten. Na een zesde, zevende en derde plaats in de laatste drie reguliere races staan ze zevende in het klassement, met een achterstand van negentien punten op nummer drie Diego Botín en Iago López. Maandag is de afsluitende medalrace.

De zeilwedstrijden in Japan gingen zaterdag later van start omdat er weinig wind stond aan de kust. Na een uitstel van zo'n twee uur gingen de boten voor het eerst het water in. In de RS:X-klasse bij de mannen legde Kiran Badloe zoals verwacht beslag op de olympische titel.

Stand in Finn voor medalrace:

  • 1. Giles Scott (GBr) - 20 punten
  • 2. Joan Cardona Méndez (Spa) - 26 punten
  • 3. Zsombor Berecz (Hon) - 29 punten
  • 4. Nicholas Heiner (Ned) - 36 punten
  • 5. Josh Junior (NZ) - 38 punten