De Nederlandse hockeyers hebben vrijdag op de Olympische Spelen hun tweede nederlaag geleden. In de laatste groepswedstrijd was Duitsland met 3-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Beide landen waren al zeker van een plek in de kwartfinales. Daarin speelt Nederland tegen Australië.

Niklas Wellen nam na tien minuten met een tip-in het eerste doelpunt voor zijn rekening en Constantin Staib maakte er in de 41e minuut 2-0 van. Zeven minuten voor tijd zette Timm Herzbruch de Duitsers met een backhand zelfs op 3-0. Vlak voor tijd deed Jeroen Hertzberger nog iets terug, waardoor de uitslag iets draaglijker werd.

Eerder in de poulefase had Oranje al verloren van België (1-3) en tegen Groot-Brittannië werd het 2-2. Zuid-Afrika (5-3) en Canada (4-2) werden wel verslagen, waardoor de ploeg al zeker was van een ticket voor de knock-outfase.

Oranje wist weinig kansen te creëren tegen Duitsland en kreeg in de eerste helft alleen een kans via Hertzberger, die net als de andere aanvallers nauwelijks gevaar kon stichten. Pas in de laatste minuten kreeg Nederland de eerste en enige strafcorner, die geen doelpunt opleverde.

Het duel tussen Nederland en Duitsland was een herhaling van de finale van het EK in Amstelveen. Anderhalve maand geleden won Oranje na shoot-outs van de Duitsers. Na de reguliere speeltijd was het toen 2-2.

Nederland eindigt in de groepsfase als vierde en speelt daarom in de kwartfinales tegen Australië, de nummer een van de andere poule. De kwartfinales worden zondag afgewerkt.