Na negen van de twaalf reguliere races hebben Annemiek Bekkering en Annette Duetz de koppositie veroverd in de skiff-49erFX-klasse. Het Nederlandse duo profiteerde van een slechte dag van de Britse concurrenten.

De Britse koplopers Charlotte Dobson en Saskia Tidey eindigden vrijdag teleurstellend als zestiende, veertiende en vijftiende. In de eerste zes races was een zesde plek nog hun slechtste uitslag.

Bekkering en Duetz deden het met een twaalfde, vijfde en zesde plaats aanmerkelijk beter en maakten een achterstand van vijftien punten ruimschoots goed.

Zaterdag zijn de laatste drie reguliere races in de 49erFX-klasse. Op maandag staat de medaillerace met dubbele punten op het programma.

Tussenstand na negen van de twaalf reguliere races

  • 1. Annemiek Bekkering/Annette Duetz (NED) - 41 punten
  • 2. Támara Echegoyen/Paula Barcelo (SPA) - 42 punten
  • 3. Martine Grael/Kahena Kunze (BRA) - 47 punten
  • 4. Charlotte Dobson/Saskia Tidey (GBR) - 48 punten
  • 5. Stephanie Roble/Maggie Shea (VS) - 61 punten

Strijd om medailles nog erg spannend

De strijd om de medailles is nog erg spannend, want ook het Spaanse duo Támara Echegoyen/Paula Barcelo en het Braziliaanse koppel Martine Grael/Kahena Kunze maken nog volop kans op de eerste plaats.

De 29-jarige Bekkering en de 28-jarige Duetz vormen sinds 2014 een zeilduo. Vijf jaar geleden werden ze op de Spelen van Rio de Janeiro nog zevende.