Marit Bouwmeester mag toch nog hopen op prolongatie van haar olympische titel. De zeilster zag haar Deense concurrente Anne-Marie Rindom vrijdag een dramatische dag beleven.

Bouwmeester won vrijdag de negende race en zag Rindom 26e worden. Bij de tiende race kwam de Nederlandse als zevende over de finish, maar zette haar concurrente geen uitslag neer, doordat ze na een incident bij de start niet op de hoogte was van de regels.

De Deense hinderde Bouwmeester in de eerste meters en werd voor de tweede keer dit toernooi met een gele vlag bestraft. In de veronderstelling dat ze gediskwalificeerd was - normaal gesproken is dat zo, maar op de Spelen geldt een uitzondering - ging ze terug naar de finish.

Daar bleek dat Rindom wél door had mogen varen. Op het moment dat ze daar achter kwam, had het geen zin meer om de achtervolging op de vertrokken boten in te zetten en barstte ze in tranen uit.

Bouwmeester moet zeven punten goedmaken

Intussen had Bouwmeester de leiding genomen. De 33-jarige Friezin kreeg van de jury echter een kleine straf en moest een ronde om haar as maken. Mede daardoor werd ze zevende. Ze liep echter alsnog flink in op de niet-gefinishte Rindom, die vanwege de dramatische tweede race van de dag haar eerdere 26e plek niet kan schrappen. Zeilers mogen hun slechtste resultaat op een toernooi wegstrepen.

Zondag is de medaillerace in de Laser Radial-klasse, waarin dubbele punten worden vergeven. Bouwmeester begint daaraan met een achterstand van zeven punten op Rindom.

Bouwmeester stond voor de voorlaatste dag nog op de zevende plaats, met een achterstand van liefst 38 punten op haar concurrente uit Denemarken. Rindom had een ruime marge van 21 punten op haar naaste belager, de Finse Tuula Tenkanen.

Stand voor de medaillerace van zondag

  • 1. Anne-Marie Rindom (Den) - 64 punten
  • 2. Marit Bouwmeester (Ned) - 71 punten
  • 3. Josefin Olsson (Zwe) - 79 punten
  • 4. Sarah Douglas (Can) - 82 punten
  • 5. Emma Plasschaert (Bel) - 83 punten
  • 6. Silvia Zennaro (Ita) - 84 punten
  • 7. Tuula Tenkanen (Fin) - 87 punten
  • 8. Line Flem Hoest (Noo) - 101 punten

Andere zeilers niet op koers voor medaille

Bart Lambriex en Pim van Vugt staan na negen races in de 49er-klasse zevende in het klassement. Het duo eindigde vrijdag achtereenvolgens als dertiende, veertiende en achtste.

Ook Lobke Berkhout en Afrodite Zegers liggen niet op koers voor een medaille. In race 5 en 6 in de 470-klasse werden zij negende en zesde. Daardoor steeg het duo naar de elfde plek op de ranglijst.