Judoka Tessie Savelkouls heeft haar wonderlijke comeback niet kunnen bekronen met een overwinning op de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse, die anderhalf jaar geleden zeer ernstig geblesseerd raakte, verloor in de eerste ronde van de Zuid-Koreaanse Han Mi-jin.

Het was voor de 29-jarige Savelkouls een klein wonder dat ze aan de Spelen kon meedoen. Nadat ze in februari 2020 bij de Grand Slam van Parijs een zenuwscheur in haar rechterbeen had opgelopen, werd gevreesd dat ze nooit meer normaal zou kunnen lopen.

Artsen gaven haar slechts 1 procent kans op een rentree als topsporter, maar Savelkouls doorliep het zware revalidatietraject met succes. Deelname aan de Spelen maakte de comeback compleet.

De eersterondepartij van Savelkouls vrijdag in de Nippon Budokan tegen Han was haar eerste wedstrijd in bijna anderhalf jaar. Ze kon haar rentree niet bekronen met winst. Han was op waza-ari te sterk, maar daarna was het applaus van andere judoka's en coaches op de tribune voor Savelkouls.

Tessie Savelkouls na haar verlies tegen Han Mi-jin.

Tessie Savelkouls na haar verlies tegen Han Mi-jin.
Tessie Savelkouls na haar verlies tegen Han Mi-jin.
Foto: ANP

Savelkouls was er in Rio ook al bij

Het was de tweede deelname aan de Spelen van Savelkouls, die vijf jaar geleden in Rio de Janeiro verloor in de herkansingen. Ze heeft nog niet besloten of ze haar loopbaan vervolgt na Tokio.

Savelkouls veroverde in haar carrière één medaille op een groot toernooi: brons op de EK van 2018 in Tel Aviv.

Later op de dag verloor Henk Grol bij de mannen in de klasse boven de 100 kilogram ook al zijn eerste partij. Het individuele judotoernooi is daardoor afgelopen voor Nederland, maar zaterdag wacht nog de landenwedstrijd met gemengde teams.