Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn vrijdag in de groepsfase van de Olympische Spelen uitgeschakeld. Het Nederlandse duo verloor in drie sets van April Ross en Alix Klineman uit de Verenigde Staten: 22-20, 17-21 en 5-15.

De 36-jarige Keizer en de vijf jaar jongere Meppelink verloren de eerste twee groepswedstrijden al nipt van een Spaans en een Chinees duo (twee keer 1-2) en moesten winnen van Ross/Klineman om nog kans te maken op een plek in de volgende ronde.

Het Nederlandse duo begon sterk aan de cruciale wedstrijd en wist de eerste set te pakken tegen de als tweede geplaatste Amerikaanse vrouwen. Ross en Klineman, kanshebbers voor de olympische titel, knokten zich in de tweede set terug en waren in het beslissende bedrijf oppermachtig.

Het was voor Meppelink de derde keer dat ze meedeed aan de Olympische Spelen. Vijf jaar geleden in Rio de Janeiro vormde ze nog een duo met Marleen van Iersel. Met haar reikte ze destijds tot de achtste finales.

Sinds 2017 vormt Meppelink een koppel met Keizer, die er een paar jaar tussenuit was geweest. Samen werden ze in 2018 Europees kampioen.

Katja Stam en Raïsa Schoon, het andere Nederlandse duo bij de vrouwen, overleefden de groepsfase wel. Datzelfde geldt voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die zich rechtstreeks voor de achtste finales bij de mannen plaatsten.