Nyls Korstanje heeft donderdag de halve finales van de 100 meter vlinderslag op de Olympische Spelen in Tokio bereikt. De Nederlander zette in de series een Nederlands record neer en dat was voldoende voor een plek in de halve eindstrijd. Sharon van Rouwendaal overleefde de series op de 200 meter rugslag nipt.

De 22-jarige Korstanje tikte aan in 51,54 seconden en dat was de elfde tijd in totaal. De Gelderlander verbeterde zijn eigen recordtijd met ruim een tiende. Begin mei nam hij in Eindhoven met 51,65 het Nederlands record over van Joeri Verlinden.

Korstanje tikte in zijn serie als eerste aan. Hij was daarmee 1,15 langzamer dan Caeleb Dressel, die met 50,39 een nieuw olympisch record zwom. De 24-jarige Amerikaan won eerder op de dag nog het goud op de 100 meter vrije slag.

Korstanje bereikte later op de dag met Kira Toussaint, Arno Kamminga en Ranomi Kromowidjojo de finale op de gemengde 4x100 meter wisselslag. Nederland noteerde de zesde tijd (3.43,25 minuten) en dat was genoeg om door te gaan.

Sharon van Rouwendaal is door naar de halve finales.

Sharon van Rouwendaal is door naar de halve finales.
Sharon van Rouwendaal is door naar de halve finales.
Foto: Getty Images

Van Rouwendaal eveneens naar halve finales

Van Rouwendaal slaagde er nipt in om de halve finales van de 200 meter rugslag te halen. De Nederlandse klokte 2.11,24 minuten en dat was de zestiende tijd overall. De 27-jarige Van Rouwendaal eindigde als vijfde in haar serie.

Tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro pakte Van Rouwendaal het goud op de 10 kilometer open water. Dat onderdeel staat woensdag op het programma.

"Ik voelde m'n hartslag lekker omhooggaan, een beetje stress in het lijf. Dit was vooral bedoeld om mijn lichaam een beetje wakker te laten worden", aldus Van Rouwendaal over de 200 meter rugslag. "Lekker om te doen, want anders duurt het nog een week voor ik echt wat kan doen."