Judoka Guusje Steenhuis heeft donderdag naast een medaille gegrepen bij de Olympische Spelen in Tokio. In de klasse tot 78 kilogram verloor ze direct in de herkansingen. Eerder op de dag ging Michael Korrel direct onderuit.

Steenhuis legde het bij de start van de herkansingen in de golden score af tegen Kaliema Antomarchi uit Cuba, die haar uiteindelijk op ippon de baas was. Ze eindigt het toernooi als zevende.

"Ik kreeg mijn beste judo er niet uit; het judo dat ik vorige maand op de WK heb laten zien en waar ik heel blij mee was. En waar ik ook heel hard op heb getraind", zei een balende Steenhuis.

Eerder op de dag had de 28-jarige Nederlandse in de kwartfinales verloren van de Zuid-Koreaanse Yoon Hyunji, eveneens in de golden score. Ze kreeg toen haar derde straf wegens passiviteit.

Als nummer vijf van de wereld was Steenhuis haar debuut op de Olympische Spelen met een bye begonnen. In de tweede ronde versloeg ze Anastasiya Turchyn.

Voor Michael Korrel viel direct het doek in Tokio.

Voor Michael Korrel viel direct het doek in Tokio.
Voor Michael Korrel viel direct het doek in Tokio.
Foto: Getty Images

Korrel buigt ook in golden score

Korrel moest in de tweede ronde - als nummer drie van de wereld had ook hij een bye in de eerste ronde - zijn meerdere erkennen in Karl-Richard Frey, de mondiale nummer 24. De Duitser zegevierde in de golden score met een waza-ari.

De 27-jarige Korrel maakte net als Steenhuis voor het eerst zijn opwachting op de Spelen. Op de afgelopen edities werd Nederland in deze categorie vertegenwoordigd door Henk Grol. Korrel werd twee jaar geleden derde op de WK in Tokio.

De Nederlandse judoploeg pakte tot dusver één medaille op deze Spelen. Sanne van Dijk legde woensdag beslag op het brons in de categorie tot 70 kilogram. Het olympisch judotoernooi duurt nog tot en met zaterdag.