Turnicoon Simone Biles komt donderdag ook niet in actie in de meerkampfinale bij de Olympische Spelen in Tokio. De Amerikaanse turnbond laat woensdag weten dat de 24-jarige Amerikaanse langer de tijd krijgt om te herstellen van mentale problemen.

Biles trok zich dinsdag al terug uit de landenwedstrijd, nadat ze verkeerd terecht was gekomen op het onderdeel sprong. Aanvankelijk werd gemeld dat ze geblesseerd was, maar later verklaarde Biles zelf dat ze kampte met mentale problemen.

"Na mijn mislukte optreden wilde ik gewoon niet meer doorgaan", zei Biles tegen BBC. "Ik moet me op mijn mentale gezondheid focussen. Ik moet zuinig zijn op mijn lichaam en geest en hoef niet zomaar te doen wat de wereld van mij verwacht. Ik heb minder vertrouwen in mezelf dan vroeger."

Zonder hun grootste troef moesten de Verenigde Staten de zege in de landenwedstrijd aan Rusland laten. Biles won vijf jaar geleden bij de vorige Spelen in Rio de Janeiro vier keer goud, onder meer op de meerkamp. Ze had zich als doel gesteld om in Tokio zes titels te pakken.

'De Spelen zijn geen grapje'

Na de kwalificaties liet Biles echter al weten last te hebben van de druk. "Ik voel echt alsof ik momenteel de last van de hele wereld op mijn schouders heb. Ik veeg het weg en doe alsof het geen invloed op me heeft, maar verdorie, soms is het zwaar. De Olympische Spelen zijn geen grapje."

Volgens de Amerikaanse turnbond wordt per dag bekeken of Biles in staat is om in Tokio wel mee te doen aan de toestelfinales. "We steunen deze beslissing van Simone en juichen haar moed toe om haar welzijn voorop te stellen. Haar moed laat maar weer eens zien waarom ze een rolmodel is voor zovelen."

De plek van Biles in de meerkampfinale wordt overgenomen door landgenote Jade Carey, die in de kwalificatie de negende score had neergezet. Aangezien er per land maximaal twee turnsters mogen meedoen aan de finale, was Carey afgevallen. Lieke Wevers is de eerste reserve voor de finale met 24 turnsters, Eythora Thorsdottir de tweede.