Kiran Badloe heeft de koppositie weer overgenomen in de RS:X-klasse op de Olympische Spelen in Tokio. De windsurfer eindigde woensdag achtereenvolgens als tweede, vierde en eerste.

Na negen van de twaalf races gaat Badloe aan de leiding. Donderdag zijn de laatste drie reguliere heats, waarna zaterdag de medaillerace volgt.

Badloe nam met zijn sterke optreden revanche voor zijn diskwalificatie van maandag. De drievoudig wereldkampioen ging toen na zes races aan de leiding. Maar na een klacht van de Italiaan Mattia Camboni werd zijn uitslag in de vijfde race geschrapt en zakte hij terug naar de derde plek.

Woensdag werd de zevende race in het water rond het eiland Enoshima gewonnen door de Chinees Kun Bi. De Brit Tom Squires was de beste in de achtste heat.

Lambriex en Van Vugt zevende in 49er

In de 49er-klasse zetten Bart Lambriex en Pim van Vugt eveneens goede races neer. De olympisch debutanten eindigden als derde in de derde race en als zevende in de vierde race.

Na de tweede plek in de tweede race staan ze in de tussenstand vierde. Het duo kwam dinsdag maar één keer in actie nadat de races vanwege het wisselvallige weer waren uitgesteld.

Lilian de Geus in actie op de Spelen.

Lilian de Geus in actie op de Spelen.
Lilian de Geus in actie op de Spelen.
Foto: AFP

De Geus stijgt in RS:X-klasse

Windsurfer Lilian de Geus meldde zich ook van voren in de RS:X bij de vrouwen. De regerend wereldkampioene eindigde in de zevende race als derde achter de Britse Emma Wilson en de Française Charline Picon.

In de achtste en negende race werd ze telkens vierde. In het klassement staat ze nu vijfde.

In de Finn is Nicholas Heiner begonnen met een opmars. Hij finishte als tiende in de derde race en als tweede in de vierde race. In het klassement steeg hij van de negende naar de zesde plaats.