Mathieu van der Poel heeft geen breuken overgehouden aan zijn zware val van maandag in de olympische mountainbikerace. Dat hebben een CT-scan en een röntgenfoto in het ziekenhuis uitgewezen.

Van der Poel schatte tijdens de race de zogenaamde Sakura Drop verkeerd in, omdat hij ervan uitging dat er een plankje zou liggen op de plek waar hij landde. Hij vloog over zijn stuur en landde hard op zijn rechterzijde.

De topfavoriet voor het goud bij het mountainbiken stapte na zijn val met een van pijn vertrokken gezicht nog wel op de fiets, maar staakte na vijf ronden zijn inhaalrace alsnog.

"Ik heb het geprobeerd", zegt Van der Poel in een persbericht van NOC*NSF. "In het begin kon ik voor mijn gevoel nog wel wat, maar na een paar ronden werd de pijn te erg. Het was niet de dag waar ik op hoopte."

De 26-jarige Nederlander had vooral last van zijn schouder en heup. Bij de onderzoeken in het ziekenhuis waren geen breuken te zien. Van der Poel is inmiddels weer terug in het hotel. "Hij beweegt wel wat stram", aldus bondscoach Gerben de Knegt.

Van der Poel, die voorlopig geen interviews zal geven, weet nog niet wanneer hij weer zal koersen.

Tokio-update: 'Iedereen zegt wat anders over 'plankjesgate' Van der Poel'
174
Tokio-update: 'Iedereen zegt wat anders over 'plankjesgate' Van der Poel'