Tennisser Jean-Julien Rojer is als vierde Nederlandse sporter op de Olympische Spelen positief getest op het coronavirus. De 39-jarige dubbelspecialist heeft zich met Wesley Koolhof terug moeten trekken uit het dubbelspel.

"Helaas ben ik vanmorgen door de dokter gebeld dat mijn test positief was", aldus Rojer maandag in een verklaring. "Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het spijt me zo verschrikkelijk voor iedereen in het team. Ik heb er vooraf en ook hier alles aan gedaan om niet besmet te raken. Ik heb geen idee hoe dit is gekomen."

De 39-jarige Rojer, die zondag nog met zijn dubbelpartner Koolhof de tweede ronde bereikte op de Spelen, arriveerde op 17 juli in Tokio en verbleef buiten het olympisch dorp. De dubbelspecialist moet nu tien dagen in quarantaine. Hij en Koolhof zouden maandag tegen de Nieuw-Zeelanders Marcus Daniell en Michael Venus spelen.

Koolhof leeft mee met Rojer. "Dit is natuurlijk het slechtste nieuws dat je als sporter kunt krijgen, ver van huis op zo'n groot internationaal toernooi. Voor mij persoonlijk is het jammer dat we zo uit het toernooi gaan. Maar mijn gedachten zijn vooral bij Jean-Julien. Ik hoop dat deze nachtmerrie voor hem snel voorbij is."

Rojer is het zesde positieve coronageval in de Nederlandse ploeg. Skateboardster Candy Jacobs was vorige week de eerste Nederlandse olympiër die in quarantaine moest na een positieve test. Daarna volgden taekwondoka Reshmie Oogink en skiffeur Finn Florijn.

Jean-Julien Rojer is positief getest op het coronavirus en moet zich met Wesley Koolhof terugtrekken uit het dubbelspel.

Jean-Julien Rojer is positief getest op het coronavirus en moet zich met Wesley Koolhof terugtrekken uit het dubbelspel.
Jean-Julien Rojer is positief getest op het coronavirus en moet zich met Wesley Koolhof terugtrekken uit het dubbelspel.
Foto: AFP

'Het blijft iedere keer weer schrikken'

Ook een staflid van de roeiploeg, die anoniem wil blijven, en roeicoach Josy Verdonkschot werden positief getest. Op Verdonkschot na zat iedereen op dezelfde vlucht naar Japan, net als de positief bevonden NOS-commentator Jeroen Elshoff.

"Het blijft iedere keer weer schrikken. En het besef dat het voor de sporters voorbij is", aldus chef de mission Pieter van den Hoogenband. "Sportief en persoonlijk zijn dit hele harde klappen. We hebben afgelopen week allerlei maatregelen aanvullend in ons onderkomen genomen. Dit voelt ook als een teleurstelling."

De medische staf onderzoekt nu of er Nederlandse atleten nauw contact hebben gehad met Rojer. Zij kunnen hun toernooi in dat geval wel onder speciale voorwaarden vervolgen. Ze worden apart vervoerd, slapen en eten op een eenpersoonskamer en kunnen onder voorwaarden trainen en sporten.

Kiki Bertens bereikte zondag nog met Demi Schuurs de tweede ronde van het dubbelspel. Zij komen maandagochtend weer in actie. Bertens was bovendien van plan om nog in actie te komen in het gemengd dubbel.