Badmintonner Mark Caljouw heeft maandag zijn eerste wedstrijd in het enkelspel op de Olympische Spelen van Tokio gewonnen. De Nederlander versloeg in drie games Misha Zilberman uit Israël: 17-21, 21-9 en 21-10.

Caljouw is de nummer 29 van de wereldranglijst. Zijn tegenstander Zilberman staat op de 47e plaats. De Israëliër sloeg in de eerste game bij 14-14 een gaatje en won de game met 21-17.

De Nederlander herstelde zich in het vervolg. Hij nam meteen afstand in de tweede game, die hij met ruime cijfers won. Ook in de beslissende game liep Caljouw meteen uit. Op 20-10 benutte hij zijn tweede matchpoint.

In de volgende groepswedstrijd neemt Caljouw het op tegen Sai Praneeth, de nummer vijftien op de wereldranglijst. Zilberman had eerder al gewonnen van de badmintonner uit India.

De 26-jarige Caljouw is de eerste Nederlander in 25 jaar die zijn opwachting maakt in het enkelspel op de Spelen. De Rijswijker verwacht niet dat hij een medaille kan pakken in Tokio.

Duo Piek/Tabeling sluit af met zege

Het duo Selena Piek/Robin Tabeling sloot het gemengd dubbel af met een zege in de laatste groepswedstrijd. Na twee nederlagen konden de twee Nederlanders de kwartfinales al niet meer halen.

Piek en Tabeling wonnen met 21-9 en 21-4 van het Egyptische koppel Adham Hatem Elgamal en Doha Hany. De partij was al na negentien minuten afgelopen.

Het Nederlandse duo verloor eerder van de Chinezen Zheng Siwei en Huang Yaqiong, de nummers één van de wereld en regerend wereldkampioenen. Daarvoor waren ze gestart met een nederlaag tegen Seo Seung-jae en Chae Yu-jung uit Zuid-Korea.

Piek komt later op maandag nog in actie in het vrouwendubbel met Cheryl Seinen.