De Nederlandse 3x3-basketballers hebben zondag goede zaken gedaan op de Olympische Spelen in Tokio. De ploeg van bondscoach Brian Benjamin won van Japan (21-20) en China (21-18) en hield daarmee zicht op de halve finales.

Arvin Slagter zorgde tegen Japan met een vrije bal voor het winnende punt. Het duel werd in de eerste minuut stilgelegd vanwege het haperende scorebord, waarop ook de schotklok niet werkte. Omdat er geen alternatief scorebord in de zaal was duurde het een klein half uur voordat de wedstrijd werd hervat.

Dimeo van der Horst, Ross Bekkering, Jessey Voorn en Slagter keken in de slotfase nog tegen een 16-12-achterstand aan. Oranje kwam echter sterk terug en slaagde er met een aantal fraaie punten toch nog in om de wedstrijd winnend af te sluiten.

Later op zondag kwam Nederland tegen China, dat onderaan staat in de poule, niet in de problemen. Oranje pakte al snel een comfortable voorsprong en gaf die niet meer uit handen.

3x3-basketbal debuteert op Spelen

Nederland was het toernooi zaterdag begonnen met een nipte nederlaag tegen viervoudig wereldkampioen Servië. Later op de dag won Oranje met 18-15 van Rusland.

3x3-basketbal debuteert op de Olympische Spelen in Tokio. Bij dit nieuwe onderdeel staan drie spelers per team op een half veld en duurt de wedstrijd tien minuten.

Oranje zit in een poule van acht landen, waarvan de beste twee zich direct voor de halve finales plaatsen en de nummers drie tot en met zes naar de kwartfinales gaan. Nederland staat na de zege op China tweede, maar kan nog wel worden gepasseerd door Letland. De Letten zijn om 15.30 uur begonnen aan een wedstrijd tegen Japan.

Maandag kan Nederland zich definitief plaatsen voor de halve eindstrijd als de groepswedstrijden tegen België (11.40 uur) en Polen (15.25 uur) op het programma staan.