De Nederlandse vrouwen wisten niet dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer voorop reed in de finale van de olympische wegrit in Tokio. Ze hadden te horen gekregen dat de Poolse Anna Plichta de laatst overgebleven koploper was en mede daardoor greep topfavoriet Nederland naast de olympische titel.

Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos haalden Plichta in de absolute slotfase bij en dachten vervolgens dat ze voor goud konden rijden. Uiteindelijk won de verrassende Kiesenhofer en pakte Van Vleuten, die juichend over de streep kwam, op ruim een minuut het zilver.

"Ik wist in de finale niet dat er nog iemand op kop reed", erkende titelverdediger Van der Breggen, die als vijftiende eindigde. Anders hadden we het natuurlijk anders aangepakt. Ik hoorde van bondscoach Loes Gunnewijk dat Plichta solo voorop was, dus toen we haar inhaalden, dachten we dat we alle vluchters hadden teruggepakt. Ik heb niet eens getwijfeld, dacht dat we voor de overwinning reden."

Bij de olympische wegrit is geen communicatie via de radio tussen coaches en rensters toegestaan. De rensters konden daardoor alleen informatie van Gunnewijk krijgen als ze zich lieten afzakken tot naast de auto van de bondscoach.

"Naast de informatie van Loes hadden we niks. Dat maakte deze koers wel heel apart", aldus Van der Breggen. "Ja, er was een motor met een bord en we hadden mensen langs de kant van de weg staan, maar via die weg kregen we alleen de tijdsverschillen door, niet wíe er op kop reed."

Van Vleuten denkt gewonnen te hebben: 'We kregen niets door'
32
Van Vleuten denkt gewonnen te hebben: 'We kregen niets door'

Kopgroep kreeg heel veel ruimte

Plichta en Kiesenhofer maakten deel uit van een kopgroep van vijf renners die meer dan tien minuten kreeg van het peloton. Kiesenhofer begon op ruim 40 kilometer van de streep aan een solo, met nog steeds een voorsprong van ruim vijf minuten.

In de grote groep maakte Nederland na een mislukte aanval van Van Vleuten weinig aanstalten om de grote achterstand op Kiesenhofer te dichten. Pas op ruim 4 kilometer van de streep werden Plichta en de Israëlische Omer Shapira ingerekend, waarna Van Vleuten ten aanval trok en vooruit bleef. Pas na de finish hoorde ze dat ze tweede was geworden en niet eerste.

"Als je denkt dat je gewonnen hebt en je hebt niet gewonnen, is dat gewoon echt shit", zei Van der Breggen, die stelde dat de vierkoppige Nederlandse ploeg moeilijk al direct in de achtervolging had kunnen gaan op de direct na de start weggereden kopgroep. "Als we meteen drie vrouwen op kop hadden gezet, hadden we sowieso niet gewonnen. Je moet toch keuzes maken."