Sanne Wevers is er zondag op de Olympische Spelen niet in geslaagd om zich voor de balkfinale te plaatsen. De titelverdedigster kwam in de kwalificaties tot een score van 13,866 en dat was niet genoeg voor een plek in de eindstrijd.

Nadat de Amerikaanse turnsters Sunisa Lee en Simone Biles het beter hadden gedaan, viel Wevers buiten de top acht. Alleen de eerste acht plaatsen, met een maximum van twee per land, geven recht op deelname aan de toestelfinale op dinsdag 3 augustus. Wevers is derde reserve.

Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 veroverde Wevers nog verrassend olympisch goud. De nu 29-jarige Friezin hield vijf jaar geleden de Amerikaanse turnsters Lauren Hernandez (zilver) en Biles (brons) achter zich.

De voorbereiding van Wevers op de Spelen in Tokio verliep dramatisch. Haar vader en coach Vincent Wevers, die in 2016 nog werd uitgeroepen tot Coach van het Jaar, wordt onderzocht vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag in het verleden en werd door de turnbond niet opgenomen in de olympische selectie.

Vincent Wevers vocht het besluit met succes aan bij de kantonrechter, maar het hof in Arnhem oordeelde in een kort geding dat de KNGU rechtmatig had gehandeld. Sanne Wevers overwoog de Spelen te laten schieten vanwege het ontbreken van haar vader, maar na lang wikken en wegen besloot ze toch naar Tokio af te reizen.

Ondanks haar verstoorde voorbereiding is het mislopen van de balkfinale verrassend te noemen. Wevers veroverde eind april bij de Europese kampioenschappen in het Zwitserse Bazel nog zilver.

Sanne Wevers slaagde er in de kwalificaties niet in de balkfinale te bereiken.

Sanne Wevers slaagde er in de kwalificaties niet in de balkfinale te bereiken.
Sanne Wevers slaagde er in de kwalificaties niet in de balkfinale te bereiken.
Foto: ANP

Ook geen finales voor andere Nederlandse turnsters

Lieke Wevers (53,365 punten) en Eythora Thorsdottir (52,899 punten) plaatsten zich niet voor de meerkampfinale. De Nederlanders zijn wel de respectievelijk eerste en tweede reserve, omdat er per land maximaal twee turnsters in de finale mogen staan. Ook Vera van Pol (51,733 punten) haalde de eindstrijd niet.

Thorsdottir, dit voorjaar gehinderd door een enkelblessure, werd in 2016 in Rio de Janeiro nog negende in de meerkampfinale. Dat is de beste prestatie ooit voor een Nederlandse turnster in de meerkampfinale op de Spelen.

Ook de teamfinale werd bij lange na niet gehaald. In Rio eindigde de ploeg als zevende in de eerste landenfinale ooit voor Nederland op de Spelen. Nu lieten de Nederlandse vrouwen alleen Spanje achter zich en was de elfde plaats het eindresultaat. Alleen de top acht gaat naar de finale.